Mördare ska bygga upp Tschinvali

Sydossetiens president Eduard Kokoity avskedade på måndagen hela sin regering. Han sade sig vara ytterst missnöjd med hur regeringen skött den krisartade situationen i utbrytarrepubliken. Enligt honom vara det stora brister både i försvaret av huvudstaden Tschinvali, evakueringen, och den efterföljande distributionen av hjälpsändningar från Ryssland. Undantagstillstånd ska nu råda i Sydossetien i minst en månad, och det är ännu oklart när en ny regering kan utnämnas.

– Jag vill skapa en regering utan intriger, tjänstemän ska arbeta för folket, inte i sina egna, personliga intressen, sade Kokoity.

Ryssland har redan lovat att satsa 6,5 miljarder rubel (2,4 miljarder kronor) i återuppbyggnaden av Sydossetiens förstörda huvudstad, och när det nu inte finns någon regering ska återuppbyggnaden administreras av en krisgrupp som är direkt underställd Kokoity. Många bedömare menar att han på detta sätt får lättare att dirigera pengarna från Moskva exakt dit han vill.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin lovade å sin sida att Ryssland gärna hjälper Kokoity om han behöver kompetent folk till sin nya regering.

I den gamla regeringen satt militärer och FSB-folk från Ryssland: Vasilij Lunev (generalmajor i ryska armén), Anatolij Baranov (tidigare FSB-chef i Mordvinien i Ryssland), Michail Mindzajev (tidigare polischef i Nordossetien) samt Anatolij Barankevitj (tidigare andreman på krigskommissariatet i Stavropol-regionen i Ryssland.

Barankevitj har redan lovats jobb i den nya regeringen, hur det blir med resten av dessa återstår att se. Uppenbarligen var det några ministrar Kokoity ville bli av med, annars hade han inte pratat om “intriger” och avskedat hela regeringen.

Eduard Kokoity sade på måndagen också att återuppbyggnaden av den förstörda huvudstaden kommer att projekteras av den nordossetiska arkitekten Vitalij Kalojev. Kalojev är mest känd som mördare – eller hjälte, beroende på vem man frågar.

I februari 2004 åkte Vitalij Kalojev till Schweiz för att träffa flygledaren Peter Nielsen. Enligt Kalojev bar Nielsen skulden för hans familjs död i flygolycka. Mötet slutade med att Peter Nielsen dog av tre knivhugg mot hjärtat inför ögonen på sin familj. Efter att ha avtjänat ett fängelsestraff i Schweiz återvände Kalojev till Sydossetien i januari 2008, fick en hjältes mottagande, valdes till årets person och blev vice bygggnadsminiser i Nordossetien.

– Vitalij Kalojev är en modig osset, en modig människa… Här i Ossetien är han mycket älskad och respekterad. I dag erbjöd han sig att bygga det nya Tschinvali, han erbjöd sig att hjälpa, och det är vi glada för, sade Eduard Kokoity.

Däremot vill han inte ha hjälp av internationella observatörer. Före kriget fanns det observatörer från OSSE i Sydossetien, men de är inte välkomna tillbaka:

– Vi har inget förtroende för dessa människor som förvränger sanningen.

I stället för OSSE-observatörer vill Kokoity gärna ha en rysk militärbas i Sydossetien.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Mördare ska bygga upp Tschinvali”

Enligt artikeln om Kalojev på Wikipedia anlände denne 10:e augusti till Tschinvali som en av många frivilliga från Nordossetien för att hjälpa till att försvara staden.

Den här videon om Kalojevs popularitet bland “Putin-jugend” kan man ju alltid titta på igen för att fräscha upp minnet: http://www.youtube.com/watch?v=w0MY8Eg5SeY

En grupp med flera av de mest framstående demokratiska ledarna i Ryssland lyckades för övrigt efter många om och men häromdagen enas om ett gemensamt uttalande om kriget i Georgien.
http://www.democrat-info.ru/2008/08/19/demokratyi-schitayut-provalnoy-politiku-putinu-na-kavkaze/
Tycker det var förvånansvärt vettigt.

Stängt för kommentering.