Mer om Putin och Gazprom

De två liberala före detta ministrarna Boris Nemtsov och Vladimir Milov har publicerat en ovanligt intressant text med titeln “Oberoende expertutlåtande – Putin och Gazprom“. (Tack, Larko!) Den publicerades ursprungligen i två avsnitt i tidningen Novaja Gazeta där Anna Politkovskaja arbetade, men finns nu också på Vladimir Milovs hemsida.

Utredningen är en fin komplettering till Valerij Panjusjkins och Michail Zygars bok om Gazprom som kom ut på ryska i februari. Den är inte lika litterär, innehåller fler siffror och grafer, men framför allt punkterar den flera myter som Panjusjkin och Zygar bara skrapade lite på.

Huvudpunkterna i Nemtsovs och Milovs text är dessa:

  1. Gazproms gasproduktion har inte ökat alls mellan 1999 och 2007. Anledningen är att praktiskt taget inga pengar har investerats i nya fyndigheter. Gazprom betalar också väldigt lite till statsbudgeten. I stället har Gazprom tömts på tiotals miljarder dollar genom olika märkliga företagsaffärer. Det är oklart i vems ficka pengarna hamnat, men man kan gissa. Samtidigt har Gazprom enorma skulder.
  2. Gazproms tre stora gasledningsprojekt – sjöledningen till Tyskland, sjöledningen till Bulgarien och ledningen över bergen till Kina – är alla ekonomiskt ohållbara, även om det hade funnits tillräckligt med gas för att öka exporten, vilket det inte finns.
  3. Den ryska ekonomin behöver mer energi och mycket av elproduktionen i Ryssland är beroende av gas. Därför ökar de interna el- och gaspriserna. Redan nu betalar elkonsumenterna i Moskva mer per kilowattimme än konsumenterna i New York.

I alla fall är det dessa tre punkter som jag tyckte var mest intressanta och förvånande. I texten finns det en massa detaljer om manipulationerna som använts för att tömma Gazprom på pengar, men det märkligaste är ändå själva faktumet.

Den som inte kan ryska kan hitta en färsk engelsk översättning av Nemtsovs och Milovs text här. Förmodligen är även Nemtsovs och Milovs tidigare expertutlåtande om Putins år vid makten intressant läsning. (Engelsk översättning här.) Jag tar en titt på den de närmaste dagarna.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.