Guvernörspost i utbyte mot nedlagt parti?

Många blev tagna på sängen när det på måndagskvällen blev känt att före detta oppositionsledaren Nikita Belych erbjudits och accepterat att bli guvernör i Kirovregionen (Kirovskaja oblast). Formellt är han än så länge bara kandidat, men eftersom det är president Dmitrij Medvedev som handplockat honom är resten (en omröstning i regionparlamentet) bara en formalitet.

Det märkvärdiga i händelsen är att just Nikita Belych “i protest” hoppade av som ledare för oppositionspartiet SPS i slutet av september, när andra i partiledningen hade inlett ett närmande med makthavarna i Kreml. Nu har det oppositionella högerpartiet SPS gått ihop med två Putintrogna låtsasliberala låtsaspartier, Andrej Bogdanovs DPR och Michail Barsjtjevskijs Grazjdanskaja Sila.

I september såg Belychs avhopp ut som ett viktigt principiellt beslut, speciellt eftersom han därefter medverkade i bildandet av en ny oppositionell rörelse under namnet Solidarnost (Solidaritet). Men nu har det kommit fram att han sedan september fört samtal med makthavarna i Kreml – detta bekräftas av hans vän Vladimir Milov som på måndagskvällen intervjuades i Radio Svoboda.

Vladimir Milov har förståelse för att Nikita Belych nu bestämt sig och tagit emot makthavarnas erbjudande. Han menar att Belych är mycket kompetent och kommer att göra nytta i Kirovregionen.

Andra är mindre förstående. Journalisten Vladimir Varfolomejev på Echo Moskvy undrar i sin blogg om man kan se Nikita Belych som en anständig människa ifall han faktiskt tar emot guvernörsposten, och fortsätter:

Eller ska man överhuvudtaget inte ta det politiker säger på allvar, när de exempelvis talar om hur felaktigt systemet med utnämning av regionala ledare är.

Varfolomejev syftar på att guvernörer tidigare valdes i allmänna val, tills president Putin hänvisade till kampen mot terrorismen (“viktigt med stabilitet”) och avskaffade guvernörsvalen. Nikita Belych har själv länge och väl argumenterat för att guvernörsvalen bör återinföras – och nu verkar han gå med på att bli utnämnd av presidenten.

Webbtidningen Gazeta.ru citerar anonyma källor som dels säger samma sak som Vladimir Milov, nämligen att diskussioner i frågan har förts länge, men dessutom låter förstå att det handlar om byteshandel mellan Belych och Kreml: Belych hoppar av, SPS läggs ner, och Belych får guvernörsposten.

Webbplatsen Grani.ru har kommit på en fyndig rubrik på samma tema: “Belych fick Vjatka”. Vjatka är en flod i Kirovregionen, men lägger man till en bokstav blir det “vzjatka” – “en muta”.

Själv har Belych hittills bara sagt att han inte ruckar på sina politiska principer, och att dessa “i mångt och mycket sammanfaller med det som landets ledning deklarerar”.

Nyckelordet här är “deklarerar”. Dmitrij Medvedev snackar bra, i alla fall ibland. Frågan är vad han gör, och om det är han som gör det. Nu kan man ställa samma fråga angående Belych. Det blir intressant att se vad han gör som guvernör.

PS: En vecka senare skrev även Svenska Dagbladet om detta.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

8 svar på ”Guvernörspost i utbyte mot nedlagt parti?”

En telefonintervju med Nikita Belych sändes i Echo Moskvy strax efter åtta svensk tid. Han dementerar uppgifterna om att han skulle gått ur SPS i utbyte mot guvernörsposten. Tvärtom, han hävdar att han fick förfrågan först för två veckor sedan. Intressant om det stämmer, men Milov säger ju att en utnämning diskuterades redan för några månader sedan.

Efter intervjun var det telefonväkteri, och sedan en lyssnaromröstning med den något provokativa frågan: “Är Nikita Belych en riktig politiker eller en politisk prostituerad?”. 35% av lyssnarna ansåg att Belych är en riktig politiker, 65% kryssade det andra alternativet.

Oj, det var en tung nyhet för de kvarvarande oppositionella (dit man väl knappast kan räkna Belych efter detta)! Läser bland de över 300 kommentarerna till Belychs senaste inlägg på sin blogg (han har inte skrivit någonting om guvernörsutnämningen – vilket i sig känns väldigt märkligt när alla undrar vad han håller på med) och många är uppenbarligen väldigt besvikna på honom.
“Одним приличным человеком в России стало меньше.” och
“Удачи в строительстве нанокарьеры. Не забудьте вступить в “Единую Россию”. Чубайсу привет.” är två typiska kommentarer. Många Kirov-bor uttrycker dock positiva förhoppningar. Limonov har varit där och skrivit den korta men väl så innehållsrika kommentaren “ty predal revoluciu!” Någon har använt det klassiska citatet “мда, казачок оказался засланный” som kommer från vilken film, Kalle?

Inte för att jag skulle ha vetat, men farbror Google hjälpte mig som vanligt:

Несколько изменённая фраза из фильма «Неуловимые мстители» (сценарий С. Ермолинского и Э. Кеосаяна, реж. Э. Кеосаян). В фильме так: «Засланный у тебя казачок… лазутчик».

Vad gäller Belychs blogg så skriver han bland annat detta:

http://belyh.livejournal.com/271753.html

Konstigt nog, även om bloggposten handlar om en guvernör så är guvernören inte han själv.

Häromdan sa han i radio att han till skillnad från vissa andra har ont om tid för bloggande, eftersom han faktiskt bloggar själv och inte låter medhjälpare sköta bloggen:

Н.БЕЛЫХ: Захожу меньше – не потому, что блого-сферу для себя закрыл, – просто физически. Я же, в отличие от некоторых политических деятелей, сам веду, и сам участвую, а не с помощником. Поэтому редко пишу и захожу – в силу отсутствия времени.

Man får väl hoppas att han återkommer snart.

Omröstningen om hans kandidatur i regionparlamentet i Kirov blir den 18:e december.

“Никита Белых вступил в преступный сговор с преступной властью.

Никита перебежал на сторону противника, никаких плюсов в этом нет и быть не может.”

skriver i sin blogg Masja Gaidar, som för övrigt trots detta nya dråpslag tycks fortsätta kämpa för att rädda SPS.

Jag måste också passa på att rekommendera en intressant intervju som hon gjorde nyligen med Viktor Sjenderovitj och som man kan se i sin helhet på hennes blogg (http://m-gaidar.livejournal.com/). De diskuterar bland annat Belychs utnämning.

Sjenderovitj är alltid intressant. Det är inget större fel på Masja heller, förutom ett grundläggande: hur kan man samtidigt försöka vara journalist och politiker? Sjenderovitj är satiriker, han försöker inte vara en opartisk journalist, men hur kan Echo Moskvy antälla Masja Gaidar som programledare samtidigt som hon är politiskt aktiv? Det förstår jag inte, men det är väl som Oleg Panfilov säger: det finns få riktiga journalister i Ryssland.

Här är en direkt länk till intervjun.

Läser precis att Ilja Jasjin, sedan många år en av Jablokos frontfigurer och ledare för deras ungdomsorganisation, nu av den regionala Jabloko-avdelningen i Moskva blivit utesluten ur partiet (bl a för sitt deltagande i Solidarnost’). Självaste Sergej Kovalev kom till mötet speciellt för att försvara Jasjin, men det hjälpte alltså inte. http://yashin.livejournal.com/

Det känns som att Jabloko är på god väg att följa SPS till graven, vilket i och för sig kanske är bra för oppositionen i stort.

Stängt för kommentering.