Framåt, Ryssland?

Jura centro?Svetlana Michailovna är 68 år gammal, ganska liten till växten och rädd för att kravallpolisen ska slå henne. Ändå har hon kommit till den förbjudna demonstrationen i centrala Moskva.

– Jag måste komma hit för att behålla min heder.

Det blir ändå ingen demonstration. Polisen stoppar den innan den hinner börja, och griper de flesta deltagarna.

En grupp poliser går in på en McDonald’s vid den planerade demonstrationsplatsen och griper några av gästerna som uppenbarligen är med i polisens demonstrantregister. Utanför tar fyra kraftiga, kravallutrustade poliser tag i en ung kvinna som har en bukett rosor i handen. Hon ropar på hjälp men tappar inte rosorna. Kvinnan försvinner i ilfart mot en väntande polisbuss, och nästan med detsamma kör polisbussen i väg.

– De är ju banditer, säger Svetlana Michailovna som står en bit bort.

Förra gången det var protestmarsch i Moskva var hon också med. Då höll hon på att bli misshandlad av polisen.

– De slog andra i min ålder, men jag sprang, o så jag sprang, säger hon, och ser nöjd ut.

En annan kvinna i femtioårsåldern säger att hon hamnade mitt i demonstrationen mest av en slump, men att hon stannar kvar eftersom hon är missnöjd med presidentvalet.

– Det fanns ju inget val, det fanns ingen kandidat man kunde rösta på. Jag kunde ha tänkt mig att rösta på Michail Kasianov, men han fick ju inte ställa upp.

Färre än hundra demonstranter har tagit sig till den lilla asfaltplätten, och de blir allt färre i takt med att kravallpolisen släpar bort dem en och en. Här ska inte protesteras mot manipulerade val.

Redan sex timmar före den planerade demonstrationen hade polisen börjat gruppera sina styrkor kring Turgenjevplatsen, ett par kilometer norr om säkerhetstjänsten FSB:s kontor. Det framgår tydligt att den planerade marschen i den riktningen inte är önskvärd.

Parken där demonstranterna skulle samlas har förvandlats till en parkeringsplats för polisbussar, och när några enstaka demonstranter börjar samlas utanför tunnelbanestationen är de omringade av tiotals kravallutrustade poliser. Bakom varje gathörn finns det fler kravallpoliser som väntar på sin tur.

Vid klockan fem skulle demonstrationen ha börjat, men det finns inte många demonstranter kvar, journalisterna i sina gula västar är fler. Polisen har nu spärrat av hela tunnelbanestationen och börjar fösa undan de sista spillrorna.

Sammanlagt greps ett femtiotal personer som försökte demonstrera i Moskva, däribland flera ledande politiska aktivister och den kände människorättsaktivisten Lev Ponomarjov. [Uppdatering: enligt oppositionen var det fler än hundra som greps. Många greps redan vid utgången från tunnelbanan.]

I S:t Petersburg tilläts en protestdemonstration, men den största demonstrationen i Ryssland denna måndag efter presidentvalet var till stöd för Putin och Medvedev. Den Putintrogna ungdomsorganisationen Nasji hade inte problem med att få tillstånd för ett stort massmöte alldeles intill Kremls murar.
”Framåt, Ryssland” var mötets slagord.


Först publicerad i Sydsvenskan: Kravallpoliser stoppade oppositionen

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.