Rysk rättvisa uppnår nya höjder

“Den ryska verkligheten behöver allt färre kommenterar. Och allt fler psykoanalytiker – som kan förklara för medborgarna att det inte är de själva som förlorat förståndet, utan de statliga institutionerna”, skriver den kända ryska journalisten Jevgenija Albats i webbtidningen Jezjednevnyj zjurnal.

Ett av flera exempel som hon citerar utan kommentarer handlar om spanjoren Antonio Valdes Garcia. Dagens Kommersant skriver om honom eftersom han nu lyckats låsa in polismännen som vaktade honom i sin egen lägenhet i Moskva, och försvinna under pågående rättegång. Valdes Garcia fick brådskande ärende på annat ställe när han fått veta att åklagaren kräver 11 års fängelse för honom.

Valdes Garcia är spansk medborgare men arbetade länge för företaget Yukos i Ryssland. I juni 2005 återvände han från Madrid till Moskva för att hjälpa den ryska rättvisan i Yukos-rättegången. Han hade fått försäkringar om att han själv inte hotades av något straff. Väl framme i Moskva låstes han omedelbart in på den ökända ryska kravallpolisens bas “för hans egen säkerhet”. Där försökte polisen övertyga honom att “hjälpa till i förundersökningen”.

Det oskyldiga vittnet ogillade polisens metoder till den milda grad att han försökte ta livet av sig genom att hoppa ut genom fönstret. Polisen förde det svårt skadade vittnet till sjukhuset och berättade att han hade varit med om en “bilolycka”.

Numera är Valdes Garcia alltså inte längre vittne. I stället anklagas han nu själv för ekonomisk brottslighet – i en rättegång vars yttersta syfte verkar vara att förlänga Yukos-chefen Michail Chodorkovskijs redan långa fängelsestraff ytterligare. Men just nu är Valdes Garcia bortsprungen.

En version av denna text publicerades i Sydsvenskan 2007-01-17

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.