Jordskredsseger till Putins parti

Vladimir Putins parti fick en jordskredsseger i söndagens parlamentsval i Ryssland, precis som alla bedömare förutspått i flera månader. I Tjetjenien fick maktpartiet 99,5 procent av rösterna.

Oppositionsalliansen Ett annat Ryssland har uppmanat sina anhängare att trotsa förbud och samlas utanför centrala valnämndens byggnad i Moskva klockan 18 på måndagskvällen för att visa sitt missnöje med hur valet gick till. Alliansen har inget tillstånd för demonstrationen. En av alliansens ledare, schackmästaren Garri Kasparov, avtjänade nyss fem dagars fängelsestraff för otillåten demonstration.

Den radikala Putinvänliga ungdomsrörelsen Nasji som kritikerna kallar för Putin-Jugend, har å sin sida uppmanat sina anhängare att samlas vid Röda torget vid tiotiden på morgonen svensk tid för sedan sprida sig i hela staden för att försvara valresultatet och president Putin. Enligt Nasji kommer ungefär tio tusen medlemmar att ställa upp. Dessutom ska en annan nationalistisk ungdomsrörelse ordna en “segerkoncert” med fem tusen deltagare i närheten av centrala valnämnden.

Fyra partier kommer att sitta i det nya ryska parlamentet, duman. Enligt de preliminiära siffror som centralvalnämnden offentliggjorde på måndagsmorgonen får Vladimir Putins stödparti Enade Ryssland 63,3 procent av rösterna, vilket troligen innebär att partiet ensamt får två tredjedelar av platserna. Då kan partiet införa ändringar i konstitutionen utan att rådfråga de andra partierna.

Det viktigaste oppositionspartiet, kommunisterna, får bara 11,7 procent, klart mindre än opinionsundersökningar tidigare visat. Partiets ordförande Gennadij Ziuganov har redan anklagat myndigheterna för valfusk. Enligt honom har kommunisternas observatörer upptäckt ett stort antal oegentligheter i samband med röstningen.

Kommunisternas dåliga resultat innebär att motståndet mot makthavarnas politik blir ännu mer osynligt i det ryska parlamentet. De liberala oppositionspartierna Jabloko och SPS fick som väntat drygt en procent av rösterna var, och hamnar därmed långt under sjuprocentsspärren.

Vladimir Zjirinovskij ultranationalistiska parti som kallar sig för “liberaldemokratiskt” klarade spärrgränsen med oväntat stor marginal och fick 8,4 procent av rösterna. I praktiken utgör Zjirinovskijs parti dock ingen opposition mot Vladimir Putins regering, utan röstar med regeringen i alla viktiga frågor.

Inte heller det fjärde parti som kom in i ryska parlamentet utgör någon opposition till Vladimir Putin, snarare tvärtom. Partiet Rättvisa Ryssland som nu fick 8,0 procent av rösterna skapades av presidentadministrationen som ett mer lydigt alternativ till kommunistpartiet och har uppenbarligen lyckats få en del av kommunisternas väljare bakom sig. Rättvisa Ryssland talar om socialism och fördelningspolitik i försiktiga ordalag, men har aldrig kritiserat Vladimir Putins politik.

Makthavarna har använt alla medel för att uppmana medborgarna att rösta. På många arbetsplatser har de anställda fått uppmaningar att meddela sin chef när de “fullgjort sin medborgerliga plikt”.

Valdeltagandet var enligt de officiella siffrorna ganska hög, men på en del håll i landet är siffrorna inte speciellt trovärdiga. De mest uppseendeväckande siffrorna kommer från Tjetjenien och andra områden i norra Kaukasus.
I Tjetjenien var valdeltagandet 99 procent, och Enade Ryssland fick 99,5 procent av rösterna. I grannrepubliken Ingusjien var det officiella valdeltagandet 98 procent, men oberoende observatörer berättar att myndigheterna använde polisen för att få ihop tillräckligt många väljare när massmedier skulle besöka en vallokal.

Boris Nemtsov, en av ledarna för det högerliberala partiet SPS var på måndagsmorgonen starkt kritisk till hur valet gått till.

– Formellt stämmer det att Putin vunnit med stor marginal, men det viktiga är hur han uppnått de här höga procentsiffrorna. I den här valrörelsen har myndigheterna våldfört sig på befolkningen, valet har skötts som en polisoperation. Ryssland håller på att förvandlas till ännu ett Vitryssland, till en enpartistat.

(Sydsvenskan.se 3.12.2007)

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.