Förbjudet att skrika “ned med Putin”

474971e862eb9.jpgPå lördagen greps ett antal oppositionsaktivister i samband med en demonstration i Moskva. Den förre världsmästaren i schack Garri Kasparov dömdes till fem dygns administrativ arrest. Han har försökt överklaga beslutet, men har inte ens fått träffa sin advokat.

På söndagen greps ytterligare oppositionsanhängare inför en planerad demonstration i S:t Petersburg – demonstrationen blev aldrig av. Bland de gripna var Nikita Belych, Boris Nemtsov och Leonid Gozman, alla med ledande positioner i högerpartiet SPS.

Alla tre sattes senare på söndagen på fri fot, men vice ordföranden Leonid Gozman ska åtalas. Enligt polisprotokollet sprang han på gatan och skrek slagordet “ned med Putin”. Det får man uppenbarligen inte göra.

Förutom oppositionsledarna var dett minst ett par hundra andra i S:t Petersburg som greps för försök till demonstration. Liknande händelser har ägt rum i andra städer. Den ryska tv-kanalen REN-TV har ett bra inslag om lördagens och söndagens gripanden, dock är inte alla söndagens händelser med, videon är några timmar äldre än så.

Uppdatering 26.11: Det visar sig Leonid Gozman misshandlades av polisen i samband med gripandet. Hans arm är bruten. Samtidigt meddelar polisen att oppositionsledarna inte greps, trots att händelsen finns på bild och SPS vet exakt vilka poliser som är ansvariga.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Förbjudet att skrika “ned med Putin””

-RESPEKTERA GAMLA ORDSPRÅK! T.ex. det där om att först sopa framför egen dörr. Att demokratin i Ryssland minskar steg för steg, att Putin har skapat en slags auktoritärt styre, med lydiga medier som förmedlar presidentens syn, att regimkritiker fängslas, mördas, -är ju precis som det går till här i Västerås.
Med kommunalpolitikerna och dess tjänstemän, med västeråspolisen och andra myndigheter. Och lokalmedierna Vestmanlands Läns Tidning och Sveriges Radio Västmanland. Till en kommun som INTE är folkets kommun. Med makterna som bluffar folket. …trots alltså att rimligen inte bara vi vakna samhällsmedlemmarna, ser makternas övergrepp på oss folket. T.ex. att benämna Västerås kommun för Västerås ”stad”. När dels vi svenska folk har överenskommit benämningen kommun; med att vi är både stadsboende och landsbygdsboende kommuninvånare. Och att man ju inte kan benämna landsbygd för ”stad”. Att man, minst verbalt utesluter de kommuninvånare som bor på landsbygden med benämningen Västerås ”stad”.
..å så t.ex. draget i bibliotekshuset; med att ytterdörrarna får stå vidöppna. -Att bibliotekschefen medvetet sätter både sin personal och oss biblioteksbesökare i livsfara! Inte minst i denna tiden med vinterkräksjukan.
Och hur många gånger har inte västeråspolisen försökt att få mig till Kumla, som jag just är oppositionell.

…eller åtminstone OCKSÅ! sopa kring den egna dörren. Tillsammans med att vi uppmärksammar hur det –också- går till i Ryssland.

Stängt för kommentering.