En lyhörd valnämnd?

Stalin röstarDen nya ordföranden i Rysslands centrala valnämnd Vladimir Tjurov är en gammal kollega till Vladimir Putin från S:t Petersburg, men det överraskar väl ingen. Hans partitillhörighet är inte heller någon stor grej. Och om han nu kommer från S:t Petersburg så spelar det väl ingen roll att han är parlamentsledamot för Vladimir Zjirinovskis märkliga “Liberaldemokratiska” parti. Men en liten aning kan man ändå förundras över öppenheten i uttalandet som presidentadministrationens andreman Vladislav Surkov kom med när han på centrala valnämndens sammanträde öste beröm över den avgående ordföranden Aleksandr (Albertovitj) Vesjnjakov:

Jag skulle vilja säga att man kunde ringa Aleksandr Albertovitj när som helst och fråga honom vad som helst, både när det gäller vallagstiftning och internationell praxis i valärenden, eller fråga efter namnet på en ersättare i en lokal valnämnd i någon fjärran region i Sibirien – han svarade utan att stappla till och utan att behöva fundera.

Man kan undra varför presidentadministrationen behövde veta “namnet på en ersättare i en lokal valnämnd i någon fjärran region i Sibirien”. Och om man inte möjligen ville ha telefonnumret också?

По-русски: А телефончик не нужен?

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.