Den ryska lagen är som Ustinov läser den

ustinov_20070327.jpgRyssland kan givetvis inte utlämna Andrej Lugovoj som i Storbritannien misstänks för mordet på Aleksandr Litvinenko. Enligt den ryska grundlagen är det nämligen omöjligt att utlämna ryska medborgare, vilket alla möjliga ryska makthavare har påpekat, Vladimir Putin däribland.

Men som vanligt gäller inte lagen lika för alla. I dagarna berättade tidningen Vremja Novostej att Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg nu dömt ryska staten att betala en ersättning på 20.000 euro till den ryske medborgaren Murad Garabajev, eftersom ryska myndigheter i oktober 2002 grep honom och utlämnade honom till Turkmenistan, utan att han fick möjlighet att försvara sig mot anklagelserna. En av åtalspunkterna var att Garabajev skulle ha “gett finansiellt stöd till den turkmeniska oppositionen”.

Garabajev misshandlades under förhören i Turkemenistan och fick veta att hans mor dömts till sju år i fängelse, men några månader senare krävde Ryssland att Garabajev skulle skickas tillbaka från Turkmenistan. Inte på grund av den ryska grundlagen, utan därför att också ryska myndigheter ville sätta dit Garabajev, hette det.

Först på våren 2004, efter ett och ett halvt år i ryska och turkmeniska fängelser, dömdes Murad Garabajev i Moskva till ett mindre bötesbelopp för “användande av falska handlingar” och släpptes fri.

Det intressanta i sammanhanget är att beslutet om utlämningen hösten 2002 fattades av överåklagaren Vladimir Ustinov. Samme Vladimir Ustinov är nu Rysslands justitieminister, och det var han som i slutet av maj berättade varför Lugovoj inte kan utlämnas:

Jag vet en sak: Konstitutionen är oomkullrunkelig för Ryssland, och den kommer att följas till fullo.

Domen på engelska: GARABAYEV v. RUSSIA – 38411/02 [2007] ECHR 462

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.