Anna Politkovskaja mördad

Den ryska regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja mördades i sin egen trappuppgång i Moskva på lördagseftermiddagen. Allt tyder på att mordet var ett beställningsarbete. En granne hittade hennes kropp i hissen. I hissen låg också en pistol av det ryska märket Makarov samt fyra tomhylsor. Ryska yrkesmördare brukar lämna vapnet på mordplatsen.

Anna Politkovskaja var en av de mest kända kritikerna av Moskvas krigföring i Tjetjenien. Sedan 1999 arbetade hon som specialreporter på den lilla, regimkritiska Moskvatidningen Novaja Gazeta. Hennes uppmärksammade och upprörande reportagebok ”Tjetjenien: sanningen om kriget” kom ut också på svenska för ett par år sedan.

I september 2004 skulle Anna Politkovskaja flyga från Moskva till södra Ryssland för att bevaka gisslandramat i Beslan. Hon kom aldrig fram till den omringade skolan. I stället drabbades hon av en mystisk förgiftning under flygresan, efter att ha druckit mineralvatten som serverades på planet. Den gången hamnade hon på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Rostov-na-Donu och klarade livhanken med nöd och näppe.

Anna Politkovskaja var inte en kallblodig journalist som bara rapporterade fakta. Samtidigt som hon i december 1999 rapporterade för Novaja Gazeta från det krigsdrabbade Tjetjenien organiserade hon evakueringen av ett helt ålderdomshem från det hårt bombarderade Groznyj.

Anna Politkovskaja var också en människorättsaktivist som stred för allas mänskliga rättigheter, oavsett härkomst och trosuppfattning. Hennes mod och integritet förlänade henne många ryssars och tjetjeners respekt och tillit.

Under gisslandramat på en teater i Moskva i oktober 2002 krävde gisslantagarna att hon skulle vara en av förmedlarna mellan dem och myndigheterna. Anna Politkovskaja var då på arbetsresa i USA, men flög omedelbart till Moskva och besökte den belägrade teatern med fara för sitt eget liv. Hon talade med gisslantagarna och gjorde sitt bästa för att underlätta gisslans situation.

Anna Politkovskaja var en frän kritiker av den nuvarande regimen i Ryssland, och hon fick under senare år aldrig framträda i de statsstyrda tv-kanalerna. De statliga medierna försökte på olika sätt diskreditera henne. Trots att hon för många var en otvivelaktig moralisk auktoritet var hon därför en ytterst kontroversiell person. Många i Ryssland avfärdade henne som en opatriotisk kverulant som bara ville se det negativa i samhället.

I kvällsnyheterna på rysk tv var mordet på Anna Politkovskaja första nyhet, men temat avhandlades på fyra minuter och inga kollegor eller vänner fick kommentera händelsen i nyhetsinslaget.
Nyhetsuppläsaren nämnde att Anna Politkovskaja i utländska medier flitigt kommenterade gisslandramat i Moskva 2002, men sade inget om hennes roll som förmedlare.

Anna Politkovskajas död är inte till nytta för Vladimir Putins regering, och det är inte troligt att ryska myndigheter ligger bakom dådet. Däremot tror många att den Moskvavänliga lokala regeringen i Tjetjenien kan ha irriterats av hennes undersökande journalistik. Hennes sista artikel i Novaja Gazeta handlade om tjetjenska militära styrkor som strider tillsammans med den ryska federala armén mot tjetjenska rebellstyrkor.

Sydsvenskan 7.10.2006

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.