Rysk och ukrainsk TV i Sverige

по-русски
uppdatering maj 2007

Paraboler på RosengårdOm man har möjlighet att installera en parabolantenn kan man få tillgång till ett stort antal ryska och ukrainska tv-kanaler, både gratiskanaler och betal-tv. Tendensen är att allt fler okodade kanaler dyker upp, och av de tre stora rikskanalerna är det just nu bara NTV som inte sänds okodat. Om man däremot bara har tillgång till kabel-tv är urvalet väldigt begränsat.

Prisuppgifterna på denna sida är delvis från sommaren 2002 när jag höll på att skaffa parabol, och lämnas därför med reservation för eventuella ändringar. Mer information om satelliterna finns på Lyngsat. Tv-program för de flesta ryska och ukrainska kanaler finns på Kulichki.

Satellit-tv

När det gäller satellit-tv är urvalet ryska och ukrainska kanaler stort. På den svenska marknaden är det visserligen bara satellitoperatören Viasat som erbjuder ett ryskt kanalpaket, men förutom Viasats kanaler finns det ett antal andra ryska kanaler som man kan se om man lyckas komma över ett lämpligt programkort, och framför allt finns det flera intressanta kanaler som sänds okodade.

Fria kanaler

Sedan december 2002 kan man se den statliga ryska kanalen RTR-Planeta okodat på satelliten Hotbird på positionen 13 grader öst. Av egen erfarenhet vet jag att det räcker bra med en 80 centimeters parabol. (Givetvis behöver du större parabol om du tar emot Hotbird med sidmatning.) Har du problem så kan det bero på att parabolen inte är helt rätt inställd. Här är inställningarna: frekvens: 11.034 GHz; vertikal polarisering; felkorrigering: 3/4.

RTR-Planeta är en blandning av inrikeskanalerna Rossija (RTR) och Kultura. En hel del gamla filmer men också intressanta kultur- och diskussionsprogram samt deckarserier. Här sänds också det rätt så officiösa nyhetsprogrammet Vesti.

Sedan ett tag kan man också ta in kanalen ORT International utan programkort. ORT-I, som kanalen heter i kanallistan, ligger också den på Hotbird, 13 grader öst. Frekvensen är 11.938 GHz, horisontell polarisering, signalhastighet 27.500, felkorrigering 3/4. Programmen sänds med stereoljud.

Kanalen är en variant av den största ryska inrikeskanalen ORT som vid årsskiftet bytte namn till “Pervyj kanal”, dvs “Kanal ett”. Programinnehållet är i stora drag detsamma som i inrikeskanalen, dock sänds vissa program vid annan tidpunkt eller med tidsförskjutning. Reklaminslagen är huvudsakligen inriktade på den ryskspråkiga publiken i Israel.

På satelliten Sirius, 5 grader öst, där Viasats kanaler ligger, kan man utan programkort se en kanal som heter Moskva – otkrytyj mir. Kanalen har ett blandat innehåll, ofta kriminalnyheter från Moskva men också andra programinslag med lokal inriktning. Kanalen har uppenbarligen något med TV Centr att göra för loggan som syns i övre vänstra hörnet av skärmen påminner starkt om TV Centrs logotyp. I kanallistan heter kanalen “Moscow Open W” och den ligger alltså på Sirius, 5 grader öst, 12.380 GHz, horisontell polarisering, signalhastighet 27.500, felkorrigering 3/4.

På Sirius finns också sex ukrainska kanaler som sänds okodade: TRK Ukraina, Novy Kanal, TET, Inter, Enter, Enter Film. Flera av dessa ukrainska kanaler sänder också ryska filmer samt nyhets- och aktualitetsprogram på ryska. Dessutom återsänder en av kanalerna ofta program från ryska inrikeskanaler, framför allt från kanalen Kul’tura. Alla som kan ta emot Viasats kanaler och har en rimligt stor parabol (70 cm borde räcka) kan få in dessa kanaler på frekvensen 11.766, horisontell polarisering, signalhastighet 27.500, felkorrigering 3/4.

Ännu en fri kanal är Ajara TV som sänder på satelliten Hotbird, 13 grader öst, på frekvensen 12.245, horisontell polarisering, signalhastighet 27.500, felkorrigering 3/4. Kanalen kommer från den autonoma republiken Adzjarien i sydvästra Georgien och av de ryskspråkiga lokala nyhetssändningarna framgår tydligt att kanalen är en megafon för Adzjariens president Vladislav Ardzimba. Nyhetsprogrammen är mest intressanta för dem som vill studera massmedier i totalitära samhällen, men kanalen sänder ibland klassiska sovjetiska filmer på ryska.

På Hotbird finns också de fria radiokanalerna Radio Svoboda och Radio Melodia. Den sistnämnda sänder huvudsakligen rysk musik och korta nyhetssammanfattningar. Den finns på frekvensen 12.673, vertikal polarisering, signalhastighet 27.500, felkorrigering 3/4.

Radio Svoboda finns med som en av audiokanalerna till tv-kanalen WorldNet på, på frekvensen 12.484, vertikal polarisering, signalhastighet 8.300, felkorrigering 3/4. De låga signalhastigheterna kan ibland vara knepiga att ta emot, men jag har lyckats bra med en parabol på bara 80 cm. På denna frekvens finns ett stort antal kanaler som alla visar WorldNet och har ganska kryptiska namn. Radio Svobodas ryska sändningar kan man hitta exempelvis på den kanal som heter “Ch240”, audiokanal 2, höger kanal.

Från december 2005 finns också den statliga engelskspråkiga nyhetskanalen Russia Today som sänds okodat från Hotbird, 10,971 MHz, felkorrigering 3/4, signalhastighet 27.500, horisontell polarisering.

Viasat

I Viasats ryska paket finns förutom ORT International också kanalen NTV Mir, som till synes är en variant av den ryska inrikeskanalen NTV. Programinnehållet verkar vara detsamma som i inrikeskanalen, men reklaminslagen är inte inriktade på den ryska marknaden.

Viasats ryska paket kostar 149 kronor per månad, men för att man ska få prenumerera på den krävs dumt nog att man också betalar för det s k grundpaketet som kostar 79 kronor per månad. Därtill kommer kortavgift, första året 390 kr, därefter 298 kronor per år. Sammanlagt blir månadskostnaden då ca 250 kronor (från och med andra året).

Viasat har diverse paketerbjudanden när det gäller själva parabolen och satellitboxen, och beroende på vilka kanaler man vill se kan ett sådant paket vara ett förmånligt köp. Åtminstone de billigaste av Viasats mottagare är tekniskt begränsade. Om man köper ett mottagarpaket från Viasat är det värt att kontrollera huruvida mottagaren också kan användas för att ta emot program från andra satelliter.

Andra paket

Förutom Viasat finns det också andra kanalpaket som man kan titta på om man lyckas komma över ett lämpligt programkort.
På satelliten Hotbird, 13 grader öst, finns paketet RTV international som tidigare hette NTV international. Förutom det gamla namnet har kanalen RTV international inget gemensamt med den ryska inrikeskanalen NTV – kanalerna gick skilda vägar på hösten 2001.

På satelliten Eutelsat, 36 grader öst, finns paketet NTV+ som är avsett för tittare i Ryssland och som innehåller inrikesversionerna av kanalerna ORT, RTR, TV Centr, TV 6 samt ett antal andra kanaler.

Abonnemang för dessa kanaler säljs inte officiellt i Sverige, och satelliten Eutelsat på 36 grader öst kräver dessutom antingen att man har motor på sin parabol eller att man skaffar en speciell parabol för just den satelliten.

Om du har en stor tallrik…

Följande information är inskickad av Michael Stenbom. Stort tack!

Jag skulle bara vilja informera om hur jag tar emot ORT. ORT kan man se helt fritt på Gorizont 32, positionen 53 grader öst, och på Express 3A, positionen 11 grader väst. Detta förutsätter att man kan ta emot C-bandet, d.v.s. frekvensen är väldigt låg. I ORT:s fall liger den på 3675. Fördelen med C-bandet är att man med en 180cm tallrik kan ta emot satelliter som ligger bort mot 80 grader öst. Åtminstonde om man bor i norra Sverige.

När det gäller utrustning för att ta emot C-bandet krävs följande:
1. En parabol 150 cm och uppåt. (Gärna flera meter i diameter! Fast då behöver man väl byggnadstillstånd.)
2. Ett mikrovågshuvud som klarar detta. De är ganska dyra i Sverige men jag hittade ett japanskt huvud på en marknad i Moskva för ung. 30 USD. Huvudet är stort och centrummonterat.
3. Man behöver en mottagare som har inverterad video. Jag har själv en gammal Salora XLE, en Rolls Royce från början av åttiotalet. En del äldre apparater hade inv. video men sen försvann finessen. Det finns nya mottagare men jag är rädd att de är rätt dyra. Det bästa är naturligtvis om man hittar en digital mottagare som har inv. video. Det blir ju så många fler program att titta på!
4. En motorstyrd antenn är nästan ett måste, annars drar man sig för att byta kanal när man ska ut och dra runt en parabol som väger några kilon.

När det gäller kanalutbudet har jag inte kollat upp hur det ser ut i detalj men följande kan sägas:
Express 3A 11gr. väst, analogt:
ORT, +Radio Rossii, Voice of Russia ( okodat ) Frekv. 3675 Högercirkulär pol.
Express 3A 11gr. väst, digitalt:
RTR-planeta Fr.3694 Sh4030 Korr 2/3HöCir, Russkij Mir, +Radio Chechnja svobodnaja, Radio Rossii ( Okodat )
Gorizont 32 53gr. öst (inklinerad, analogt:
ORT + Radio Rossii, Radio Majak ( Okodat ) 3675 HöCir
Express A1R 40gr. öst, digitalt:
ORT, RTR, Kultura ( Okodat ) 3675 HöCir (Känner ej till hastighet och korr.)

ORT:s analoga sändningar är enormt starka. Jag skulle tro att man kunde prova med en en-meters parabol. Mitt micro-huvud hade hamnat på sniskan utan att vi märkte något på bilden, har haft en ett tjockt lager av snö på nedre delen av tallriken utan inverkan. Enda gången det började synas lite dåligt var när tjälen gick på våren och stolpen, på vilken parabolen sitter , hade en lutning på 25 grader! När jag började ta emot rysk TV (1998) fanns det mer att se på det analoga C-bandet. Jag köpte gammal utrustning för ca 2000 kronor och såg ORT, RTR, NTV, TV-tsentr, TV6-Moskva, Ren-TV. Så det var bättre innan det digitala kom!

Det finns säkert fler digitala kanaler att se om man tittar på Lyngsats hemsida.


Kabel-tv

Det finns två stora kabeloperatör som erbjuder rysk tv, nämligen Telias kabeltevebolag Comhem som finns i största delen av landet samt UPC (före detta Stjärn-tv) som finns i Stockholmsområdet. För att kunna titta på Comhems eller UPC:s kanaler krävs naturligtvis att ditt hus är anslutet till respektive bolags kabelnät.


Comhem

Comhem är den största kabelteveleverantören i Sverige. I Comhems utbud finns enbart kanalen ORT International som är en variant av den ryska inrikeskanalen ORT. (Vid årsskiftet bytte kanalen namn till “Pervyj kanal”, dvs “Kanal ett”) Programinnehållet är i stora drag detsamma som i inrikeskanalen, dock sänds vissa program vid annan tidpunkt eller med tidsförskjutning. Reklaminslagen är huvudsakligen inriktade på den ryskspråkiga publiken i Israel.
Månadskostnaden för denna kanal hos Comhem är 149 kronor. Med boxhyra blir månadskostnaden 219 kronor, men man kan också köpa en box. Ibland kan man hitta begagnade boxar till salu.

UPC

UPC är den största kabelteveleverantören i Stockholmsregionen. Också UPC har haft en rysk kanal i sitt utbud, nämligen ORT International, fast av någon anledning kallade UPC kanalen för Horizont. Horizont (eller Gorizont) är egentligen namnet på en sovjetisk satellit där föregångaren till ORT, sovjetiska TV 1, låg för länge sedan.
I UPC:s utbud låg ORT International (“Horizont”) i ett kanalpaket som heter “International”, men nu har kanalen plockats bort. I det analoga utbudet kommer det inte längre finnas någon rysk kanal.

I UPC:s digitala utbud finns kanalen RTR Planeta för 99 kronor per månad. Det framgår inte på UPC:s hemsida huruvida man först måste ha något av bolagets programpaket för att kunna prenumerera på RTR Planeta. Det bör påpekas att RTR Planeta är en gratiskanal på satelliten.

Jag tar gärna emot fler kommentarer om och kompletteringar till denna sida.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.