Halonen går mot hundra procent

För Finlands president Tarja Halonen kan det snart bara gå neråt.

Just nu är det 94 procent av befolkningen som gillar Halonen. Det är en bit kvar till Saddam Husseins och Kim Jong-Ils popularitetssiffror på dryga 100 procent, men fortsätter tillväxten i samma takt som hittills hamnar Halonen snart i deras tvivelaktiga sällskap. Finlands största tidning Helsingin Sanomat har redan tagit steget fullt ut och döpt om landet till Tarjas Demokratiska Republik.

Men hur kan det komma sig att Finlands rätt så konservativa folk som en man står bakom en president med orangefärgat hår, en president som tillhört socialdemokratins vänsterfalang, varit ordförande i den finska motsvarigheten till RFSL, engagerat sig för minoritetsgrupper och gått ur statskyrkan? Tarja Halonen ville ju inte ens gifta sig med sin sambo Pentti Arajärvi för att öka sina chanser i presidentvalet. Hon tyckte att det var hennes ensak om hon var gift eller inte.

När Tarja väl fick sin Pentti ett halvår efter presidentvalet skedde det under anspråkslösa former. Presidentkansliet meddelade torrt att bruden var klädd i vit dräkt medan brudgummen var iförd svart kostym med en röd ros i knapphålet.

Den gamla fackföreningsjuristen kanske helt enkelt är den nya tidens president. Hon är rak på sak, sätter klackarna i backen när det gäller men plattar inte till sina meningsmotståndare. Visserligen har hon efter grundlagsändringen år 2000 mindre makt än sina föregångare, men hon gömmer sig inte bakom snirkliga och svårtolkade formuleringar som den tungsinte bankdirektören Mauno Koivisto, eller truismer och plattityder som den gemytlige FN-diplomaten Martti Ahtisaari.

Koivisto valdes till president år 1982 därför att han som statsminister var den förste som vågade säga emot Kekkonen. Martti Ahtisaari blev president år 1994 därför att han inte var Koivisto. Men Halonen valdes till president år 2000 därför att hon inte gjorde sig till.

Halonen har fortsatt att vara sig själv också efter presidentvalet. Hon kan fortfarande dyka upp i lågprisvaruhus även om tidningarna i början plikttroget rapporterade vilken färg det var på trosorna presidenten inhandlade dagen innan.

Hon väljer inte heller handväska efter damtidningarnas anvisningar utan kan vid behov klä sig både i basebollkeps och finska ishockeylandslagets matchtröja. Modeguruerna har slutat tjata eftersom de bara uppfattas som tråkmånsar. Under sommarens jazzfestival i Björneborg i västra Finland dök presidenten upp på scenen och dansade med 70-årige soullegendaren James Brown. Publiken var begeistrad och skanderade “Tarja, Tarja”.

Men det är inte bara på jazzscenen Tarja Halonen är i sitt esse. När Halonens ryske kollega Vladimir Putin på en presskonferens i Moskva varnade finska journalister för att fortsatt diskussion om Karelen kan vara farlig för relationerna mellan länderna reagerade Halonen blixtsnabbt. På ett diplomatiskt men självklart sätt läxade hon upp sin värd:

– Mellan Ryssland och Finland kan man diskutera alla frågor som vi väljer att ta upp.

Så har också Putin betydligt sämre popularitetssiffror än Halonen.

Kalle Kniivilä

Sydsvenska Dagbladet 2003-09-09

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.