Pengarna tar slut i Vitryssland

Det räckte inte med måndagens bomb i tunnelbanan, nu är dessutom pengarna slut i Lukasjenkos skattkista. Det verkar allt mer sannolikt att Vitryssland tvingas devalvera sin valuta, vitryska rubeln, inom några dagar.

Att president Lukasjenko går ut och förklarar att allt är bra på valutamarknaden samtidigt som han anklagar både den fientliga yttervärlden och vanliga medborgare för att skapa de problem som inte finns på den vitryska valutamarknaden är ett tydligt tecken på desperation. Lukasjenko utlovade också drastiska sparåtgärder i statsbudgeten för att få ekonomin i balans. Det är så dags.

I flera veckor har internationella valutafonden IMF ansett att vitryska rubeln måste devalveras. Även källor inom den vitryska maktapparaten har antytt att en devalvering inte går att undvika, vilket givetvis har spätt på paniken. Sedan månadsskiftet har vitryssar hamstrat valuta, bensin, tunnelbanepoletter och annat med bestående värde. Socker och andra livsmedel har också gått åt som smör i solsken.

Centralbanken hävdar fortsättningsvis att ingen devalvering är på gång, men bankens trovärdighet sjönk som en sten på fredagen när den slutade sälja guld och silver mot vitryska rubel. Priserna på guld och silver uppges nu enbart i USA-dollar, trots att vitryska rubeln är den enda lagliga betalningsmedeln i Vitryssland. Även försäljningen av tunnelbanepoletter i större mängder har begränsats.

Den officiella kursen ligger fast vid 3.052 vitryska rubel för en dollar, men i praktiken har det i ett par veckor varit nästan omöjligt att köpa valuta till det priset. Marknadskursen uppges nu vara ungfär 4.300 rubel för en dollar. I stället för valuta började vitryssar köpa guld för sina rubel, men när centralbankens guldreserv under två veckor hade krympt med ett halvt ton satte banken alltså stopp. Begränsningarna i försäljningen av valuta, guld och silver kan komma att omprövas om 20-30 dagar, om Vitryssland lyckas låna en miljard dollar från Ryssland, meddelar centralbanken.

Den vitryska ekonomin är hårt reglerad och ineffektiva statliga företag fortsätter att producera svårsålda varor av dålig kvalitet. Dolda ryska subventioner i form av billig olja har länge varit regimens räddning. Inför förra årets presidentval stimulerades ekonomin genom att ösa ut pengar ur statsbudgeten. Efter årsskiftet har det svarta hålet i kassan ökat i takt med oljepriset. Hittills i år beräknas Vitryssland ha blivit av med en femtedel av sina valutareserver, och på något sätt måste läckan stoppas innan pengarna tar slut.

Onda krafter i utlandet står bakom allt som nu drabbar det vitryska folket, antydde Aleksandr Lukasjenko på fredagen:

Мы еще до президентских выборов предвидели, что нас будут давить, целенаправленно и методично дестабилизировать обстановку. Так оно и произошло: сначала на валютном рынке, потом на продовольственном рынке, а потом рвануло в метро. Целая цепь.

Vi varnade redan före presidentvalet, att de kommer att pressa oss, de kommer att målmedvetet och metodiskt destabilisera situationen. Så blev det också: först på valutamarknaden, sedan på livsmedelsmarknaden och så exploderade det i tunnelbanan. Det är en hel kedja.

På lördagen lovade Lukasjenko att situationen på valutamarknaden ska rättas till “inom några dagar, kanske en vecka”, men han förklarade inte hur. Samtidigt anklagade han vitryssarna för att själva ha skapat problemen genom att ta ut sina besparingar och köpa guld, valuta och allt möjligt för pengarna.

Förra gången devalverade Vitryssland sin valuta den 2 januari 2009, då med 20,5 procent. Efter den devalveringen var den gröna 100-rubelssedeln värd ungefär 30 öre i svensk valuta. Nu kan man få 20,5 öre för samma sedel, men om Raiffeisen-bankens prognos om en förestående 30-procentig devalvering faller ut är den gröna sedeln snart värd bara 14 öre. Redan nu är det få i Vitryssland som orkar plocka upp en tappad sedel med färre än tre nollor.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Pengarna tar slut i Vitryssland”

Tack själv, fast den krypande devalveringen har ju gått längre under tiden utan någon bevakning här, jag avvaktar tills det händer lite mer. Men kort kan man väl nämna att man nu infört flytande kurs på valutamarknaden, dock inte när det gäller kontanta pengar, vilket i praktiken innebär att vanliga människor fortfarande inte kan köpa valuta. Påminner lite grann om Sovjetunionens sista tider…

Stängt för kommentering.