När kommer folkbiblioteksappen?

Nu gissar jag att den svenska e-boksförsäljningen snart kommer i gång på riktigt. Och nu är det ännu mer uppenbart varför man inte ska ha en iPad, utan en Androidplatta.

E-böckerna från den nya tjänsten Dito.se går uppenbarligen inte att köpa direkt i en iPad eller en iPhone – åtminstone i min iPhone saknas knappen för direkt inköp som syns i Androidplattan. Förmodligen av samma anledning som Amazons Kindle-böcker inte längre går att köpa i dessa låsta apparater – Apple vill inte bara tjäna en hacka på att sälja sina manicker, utan också på allting köparna därefter använder manickerna till.

Nåväl, det var ett sidospår. Givetvis går det att komma runt Apples skyddsmur i detta fall, genom att betala för böckerna i sin dator, och därefter ladda hem dem i appen, oavsett om det är Dito eller Kindle. Men det är krångligare, och utöver de för höga priserna är det just krånglet som hittills har gjort att e-boksförsäljningen inte riktigt har tagit eld. Så man kan förstå att Akademibokhandeln gör reklam för Androidplattor men inte för Appleplattor när den nya e-bokstjänsten Dito.se nu lanseras.

Principen för Dito.se är densamma som för de populära amerikanska tjänsterna Kindle och Nook, för en tysk tjänst vars namn jag just nu inte kommer i håg, det finska Elisa kirja och det ryska Litres.ru: det finns en app som man kan ladda ner till sin läsplatta eller telefon, sedan loggar man in och registrerar ett betalkort, och därefter är det bara att trycka på en knapp för att köpa och direkt ladda ner vilka böcker man vill. Därefter finns böckerna tillgängliga i alla telefoner och läsplattor som man ansluter till servicen, och givetvis på vanliga datorer, om man nu skulle vilja det av någon anledning.

Jo, till skillnad från Dito.se har Kindle och Nook också sina egna märkesläsplattor, men det riktigt fina är just att man kan installera appen på flera olika slags apparater, få tillgång till hela sitt elektroniska bibliotek där, och dessutom synkroniseras böckerna automatiskt, så att om man läst till sidan 241 i läsplattan så öppnas boken automatiskt på samma ställe när man fortsätter att läsa den i telefonen.

I går installerade jag Dito-appen i min iPhone och i min Androidplatta (en rootad Nook Color). Sedan köpte jag med en knapptryckning Henrik Berggrens högintressanta Palmebiografi för 29 kronor. Tyvärr får man bara första boken så billigt. I alla fall, appen fungerar utmärkt, även om det finns vissa barnsjukdomar. Exempelvis räcker det inte att man bara kan välja mellan tre olika grader för typsnittet – på plattan är den minsta för liten och den mellanstora för stor. Dessutom är marginalerna groteskt stora – det behövs i princip inga marginaler på en skärm.

Legiloj diversgrandajMen ändå, detta är rätt väg att gå – att göra det enkelt att handla och att inte tvinga kunderna att skaffa en speciell sorts läsplatta. Dessutom är Dito-böckerna inte DRM-låsta, utan vattenstämplade ePub-filer, vilket är alldeles utmärkt.

Även Adlibris har en egen app som numera också fungerar som en e-boksläsare, men åtminstone Androidversionen är oanvändbar – den förstår inte att min läsplatta inte är en telefon, och fyller inte hela skärmen. Så ska jag köpa en e-bok från Adlibris blir det att ladda ner en fil och öppna den i e-boksläsaren Aldiko, ungefär på samma sätt som när man lånar en e-bok på biblioteket. Det klarar jag också, men ska jag välja så köper jag från Dito.se.

Ett stort problem kvarstår dock: priserna. De flesta e-böckerna kostar fortfarande mer än hundra kronor, vilket innebär att det ofta är betydligt billigare att köpa en pocketbok. Exempelvis Tranströmers “Dikter och prosa 1954-2004” kostar 119 kronor som e-bok hos Adlibris, medan den nya pocketboken “Samlade dikter” kostar 47 kronor. (Dito.se verkar inte ha Tranströmer alls.)

Därför betalar jag allra helst inget alls, utan lånar boken på biblioteket. Nu ser jag att det hade gått att låna exempelvis Berggrens Palmebiografi på Malmö stadsbiblioteks sajt i stället för att köpa den.

Men att låna en e-bok är fortfarande alldeles för krångligt, förklaringarna på bibliotekets webbsida är svårförståeliga, ofta måste man söka information på andra håll för att få det att fungera, och det är många moment att gå igenom även efter att man fått allt att klaffa första gången. Varje gång ska man navigera mellan e-boksprogrammet och webbläsaren, skriva in lånekortsnumret och en kontrollkod. Dessutom ska man trycka på en knapp för att välja format: vill du ha Epub, eller möjligtvis Epub?

Och klantar man till det några gånger så säger bibliotekets hemsida stopp: “Nu har du lånat fyra böcker, fler får du inte ha samtidigt.” Fast jag hade inte fått hem en enda. Som tur var hade jag kort hos ett annat bibliotek där jag inte var portad.

En liten fråga till folkbiblioteken: när kommer biblioteksappen med inbyggt Adobe DRM? Så att jag slipper hålla på och krångla. Och så att även tekniskt mindre bevandrade bibliotekskunder kan hämta hem appen, skriva in sitt lånekortsnummer, och sedan bara trycka på knappen för att låna sin bok. För det är väl inte meningen att det ska vara krångligt att låna e-böcker? Eller är det?

Jo, och det hade inte varit fel om man i samma app även kunde göra en sökning i bibliotekets vanliga katalog.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”När kommer folkbiblioteksappen?”

Bra inlägg, och visst är det kul att det händer saker i eboks-världen.

Jag har tagit fram en prototyp av en iPad-app som kan låna biblioteksböcker enkelt och snabbt direkt från appen. Se en demo här: http://vimeo.com/31083884 Om du vill testa den så hör av dig till mig. Och om du vill se den i App Store, hör av dig till ditt bibliotek och efterfråga detta.

/Jacob

Häftigt! Jag gissar att du utarbetat appen tidigare, för så snabbt går det väl inte? Hade gärna testat, men jag har en Androidplatta. Kanske kan du eller någon annan göra en likadan app för Android?

Krävs det att detta på något sätt godkänns av biblioteken för att det ska funka? Tydligen inte…

Stängt för kommentering.