Jag är inte jag, och hästen är inte heller min

Det rimmar på ryska: “Ja – ne ja, i losjad ne moja.” Ordspråket brukar användas om människor som förnekar allt ansvar trots att deras inblandning är uppenbar för alla andra. Ungefär som en hästtjuv som släpper repet när han grips.

Ordspråket passar ovanligt bra på den Kremlfinansierade ryska ungdomsorganisationen Nasji, som precis fastnat med skägget i brevlådan i ett försök att terrorisera Aleksej Navalnyjs framgångsrika antikorruptionssajt RosPil. Det märkliga är att nasjisterna har lyckats sätta även säkerhetstjänsten FSB på pottkanten med sina klanterier. Nasjisternas konstiga försök att rentvå sig genom att smutskasta andra gör det bara ännu mer uppenbart att de själva inte har rent mjöl i påsen.

Men vi tar det från början. Aleksej Navalnyj samlar alltså in donationer till sin antikorruptionssajt som jag skrivit om här. Detta gör han genom den ryska webbetalningstjänsten YandexDengi. När pengarna kommer in kan han, och de fyra kontrollanter som tilldelats inloggningsuppgifter till kontot, enbart se ett opersonligt kontonummer, samt den information som avsändaren själv har valt att lägga med. Mottagaren får alltså inte automatiskt veta vem pengarna kommer ifrån; än mindre får mottagaren ta del av annan information om avsändarens konto.

Därför blev Aleksej Navalnyj något förvånad, när han för några veckor sedan började få konstiga meddelanden från människor som klagade på att deras kontouppgifter var på vift och att de fick märkliga telefonsamtal från någon som påstod sig vara journalist och undrade varför de hade fört över pengarna till Navalnyjs antikorruptionsprojekt. Ännu märkligare var att denna någon dessutom verkade ha andra uppgifter om transaktioner på de berörda personernas konton.

Till en början gick det att avfärda det hela som ett dåligt skämt eller intrikat smutskastningsförsök, men samtalen blev allt fler, en del drabbade lyckades spela in dem, och till slut gick det att koppla den nyfikna låtsasjournalisten till kontaktuppgifter på vKontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook. Det visade sig att samtalen kom från en aktivist i organisationen Nasji.

Men hur hade Nasji fått reda på konfidentiella kontouppgifter? Det undrade de drabbade kontoinnehavarna, och YandexDengi var tvungen att förklara för att inte förlora kundernas förtroende: jo, det hade kommit in en officiell begäran om information gällande betalningar till Navalnyj, från den enda instans som har rätt att ta del av uppgifterna: säkerhetstjänsten FSB.

Informationen om detta spreds först av bloggare som själva hade drabbats av den vetgiriga låtsasjournalisten och personligen vänt sig till YandexDengi. Många var skeptiska och tyckte att detta lät alltför fantasifullt. Men snart bekräftade en officiell representant för YandexDengi det inträffade i en intervju på radiostationen Echo Moskvy. Det gick inte längre att förneka faktum. Säkerhetstjänsten hade begärt ut kontouppgifterna, och av någon anledning hade dessa hamnat hos organisationen Nasjis aktivister.

Förmodligen var tanken att uppgifterna på ett eller annat sätt skulle användas i den omfattande, pågående smutskastningskampanjen mot RosPil som organisationen Nasji verkar vara aktiv i. Eventuellt var de olycksaliga telefonsamtalen – som avslöjade det hela – ett ogenomtänkt lokalt initiativ. Eller så var de en del i en genomtänkt strategi vars syfte inte är helt lätt att förstå. Men telefonsamtalen har i alla fall ägt rum, eller hur?

Nix, säger Nasji. Det enda som stämmer är att den utpekade personen är en aktivist inom rörelsen. Men hon har definitivt inte ringt några samtal till töntar som är dumma nog att skänka pengar till Navalnyjs löjliga projekt, och inte heller kan det stämma att FSB skulle ha begärt ut information om Navalnyjs konto, slår Nasjis talesperson Kristina Potuptjik fast:

…мы по-прежнему считаем, что есть все основания полагать, что сбор средств на проект «Роспил» был имитацией. И для того, чтобы скрыть этот факт, а также привлечь дополнительное внимание к своему не очень удачному проекту, Навальный и его сторонники придумали скандальную историю с обзвоном своих спонсоров.

…vi anser fortfarande att det finns all anledning att anta att penninginsamlingen till “Rospil” har varit en imitation. Och för att dölja detta faktum, och också för att få ytterligare uppmärksamhet för sitt inte alltför lyckade projekt, tänkte Navalnyj och hans anhängare ut den här skandalen med telefonsamtal till sina sponsorer.

Just det, allt är hittepå, från början till slut. Inte bara begäran om kontouppgifter från FSB – som officiellt bekräftats av YandexDengi – utan till och med hela penninginsamlingen. De 6.695.328 rubel och 88 kopek som betalats in under tre månader, alla 13.790 betalningar – de kommer alltså inte från privatpersoner som vill stödja Navalnyjs antikorruptionskampanj, för sånt händer väl inte i Ryssland. I stället måste det vara Navalnyj som fört över pengar till sig själv. Penningtvätt och lurendrejeri, skriker nasjisterna nu, och uppmanar myndigheterna att sätta dit Navalnyj med detsamma.

Ett typiskt fall av ficktjuven som skriker “fånga tjuven” högst av alla, för att vända uppmärksamheten från sig själv. Eller “Jag är inte jag, och hästen är inte heller min.” Men det kanske egentligen var den här operationen de beslagtagna kontouppgifterna behövdes till – för att bevisa att det är Navalnyj som är korrupt? Och telefonsamtalen var en försiktig sondering för att se om det ändå fanns någon som faktiskt hade överfört pengar till Navalnyj på riktigt, ur egen ficka? Det skulle inte vara första gången en fotsoldat längre ner i en organisation börjar tro på de lögner som någon högre upp hittat på.

Hur som helst, en sak är säker: FSB hade knappast gått in och begärt ut Navalnyjs kontouppgifter utan instruktioner från hög ort. Än mindre kan de ha fått för sig att självmant lämna över känsliga uppgifter till de klantiga nasjisterna. Förmodligen är det någon av Nasjis höga kuratorer som beställt fram kontouppgifterna genom sina kontakter inom FSB. Klart är att någon i närheten av maktens boningar har lagt märke till Navalnyj. Mindre klart är vad som väntar härnäst. Mer smutskastning mot Navalnyj blir det i alla fall garanterat.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

9 svar på ”Jag är inte jag, och hästen är inte heller min”

Tack för de senaste utmärkta analyserna av Navalnyjs Rospil. Jag tror och hoppas att Rospil får stor betydelse och kapacitet i “kriget” mot korruptionen. Dock så har Medvedev på allvar visat vilja att bekämpa korruption, även i handling, så det är helt fel att beskylla Medvedev för att inte göra något gällande korruption och att undervärdera hans förmåga.
Senast en lag som igår skrevs under gällande stora böter för mutor:
http://www.1tv.ru/news/social/175909
http://www.gazeta.ru/news/business/2011/05/04/n_1823545.shtml

“Медведев напомнил, что штрафы предполагаются в размере от 25 тысяч рублей до 500 млн рублей.

Президент также отметил, что лишение свободы по-прежнему остается основным видом наказания за взяточничество.”

Tja, jag tror inte problemet med antikorruptionslagstiftningen i Ryssland har varit för låga straffsatser, snarare att det bara är underhuggare som åker fast, medan ingen vågar röra vid de riktigt stora mutkolvarna. En höjning av bötesbeloppen lär inte innebära någon grundläggande ändring därvidlag. Inte har det hänt mycket i Magnitskijfallet heller, annat än att polisen nu jagar även hans kolleger som lyckligtvis inte längre finns i Ryssland. Så tills jag ser konkreta resultat är jag benägen att hålla med Navalnyj. Han kallar i sitt senaste inlägg Medvedev för en bloggare – som av någon anledning tillåts bli fotograferad i lyxiga omgivningar.

Man upphör aldrig att förvånas över vad säkerhetstjänsten i Ryssland “tillåts” syssla med utan att det blir en stor offentlig politisk skandal. Först “honey traps” med dolda kameror mot oppositionella och nu utkvitterande av sekretesskyddade uppgifter från RosPils YandexDengi-konto. När ska vanligt folk vakna?

Att Nashi är en oerhört klantig organisation är nog välkänt för de flesta initierade vid det här laget. Deras forne(?) ledare Jakemenko tycks ju för övrigt av allt att döma ha ett förflutet inom grov organiserad brottslighet.

Nu fungerar kommentarerna som de ska igen. Det tog lite tid att hitta det irriterande felet som gjorde att ett felmeddelande (eller en tom sida, lite beroende på webbläsare) visade sig efter att man skickat en kommentar. Efter diverse fruktlösa försök med att byta ut den ena eller den andra filen i WordPress upptäckte jag till slut att felet fanns i gilla-knappen för Facebook, så jag tog bort den. Hoppas att det går att gilla bloggen ändå. Testa gärna och skicka en kommentar om du har något att säga.
;-)

Navalnyjs närmast monumentala bloggpost om detta tycks nu ha blivit censurerad (den är helt bortplockad). Antar att vi får veta varför imorgon. Gissningsvis blir det någon dålig ursäkt såsom att det är förbjudet enligt livejournals regler att skriva ut personuppgifter om andra, eller något liknande.

Såg förresten att REN-TV nu tycks ha stött på patrull i sin mer frispråkiga nyhetsrapportering. Tråkigt om det stämmer.

Stängt för kommentering.