Nazistskämtande minister petades – efterträdaren sexanklagas

Efter tio dagar som näringsminister tvingades sannfinländaren Vilhelm Junnila avgå från Finlands regering när allt fler kopplingar till extremhögern avslöjades. Efterträdaren Wille Rydman har anklagats för sexuella kontakter med unga flickor.

Vilhelm Junnila tvingades avgå som minister. Efterträdaren Wille Rydman har anklagats för sexuella kontakter med unga flickor. Foto: Finlands riksdag.

”Skräckkabinettet” är vad en av Tysklands största tidningar nyss kallade Finlands nya fyrpartiregering. Anledningen var de ständigt nya uppgifterna om regeringspartiet Sannfinländarnas kopplingar till högerextremism. Regeringen hade hunnit sitta i en dryg vecka när den började krackelera.

Framför allt var det näringsminister Vilhelm Junnila som hamnade under lupp när det uppmärksammades att han för några år sedan talade på ett offentligt möte som arrangerades av högerextrema grupper.

Han hade också i sociala medier publicerat inlägg med kopplingar till nazistisk symbolik. På ett valmöte hade han skämtat om sitt kandidatnummer 88 som bland nazister står för ”Heil Hitler”.

Oppositionen försökte avsätta Junnila genom en förtroendeomröstning som han klarade med knapp marginal. Svenska folkpartiet, som själv sitter i regeringen, vägrade att rösta för sin egen ministerkollega, vilket naturligtvis fördjupade klyftan mellan dessa två regeringspartier.

Efter omröstningen uppdagades dock ytterligare fler kontroversiella uttalanden, bland annat en skriftlig fråga till riksdagen från 2019 där Junnila förespråkade ”klimataborter” som en lösning på befolkningsökningen i Afrika.

Junnila stod fast vid sitt gamla uttalande och menade att konceptet ”klimatabort” var i samklang även med den nya regeringens politik. Det fick det fjärde regeringspartiet, Kristdemokraterna, att gå i taket och anklaga Junnila för ”ekofascism”. Till slut tvingades Junnila avgå för att rädda regeringssamarbetet.

Framför allt unga kvinnliga journalister som i offentligheten ifrågasatt Junnilas lämplighet som minister utsattes för en hatkampanj där riksdagspolitiker från Sannfinländarna och även Samlingspartiet spelade en central roll.

Hatkampanjen kulminerade i hot om sexuellt våld mot en journalist och fördömdes av den internationella pressfrihetsorganisationen IPI som även uttryckte oro över ökningen i ”extremhögerns fientliga retorik mot medierna i Finland”.

Redan innan det stod klart vem Sannfinländarna skulle välja som ersättare för den avpolletterade ministern menade finska kommentatorer att den nya regeringen hade gjort världsrekord i hur snabbt man kan rasera ett lands internationella rykte.

Ryktet lär inte förbättras av att Sannfinländarnas val föll på Wille Rydman – en av riksdagsledamöterna som deltagit i hatkampanjen mot kritiska journalister och som specifikt pekats ut av IPI. Redan före den senaste kontroversen var Rydman en högst kontroversiell person.

Precis som flera andra politiker i Sannfinländarna har Rydman talat om ett pågående ”folkutbyte”, ett kodord för en rasistisk konspirationsteori. Den största kontroversen kring hans person ledde till att han förra året tvingades lämna det konservativa Samlingspartiet. Detta efter anklagelser om sexuella kontakter med minderåriga flickor.

I juni 2022 publicerade Finlands största tidning Helsingin Sanomat en stor artikel där ett antal unga kvinnor berättade hur Rydman hade trakasserat dem sexuellt eller visat sexuellt intresse för dem när de varit minderåriga. Två av flickorna berättade för tidningen att de hade börjat träffa Rydman redan när de gick på högstadiet.

Polisutredningar ledde aldrig till åtal men Rydman tvingades lämna alla sina uppdrag. Senare anslöt han sig istället till Sannfinländarna. I vårens val blev han omvald till riksdagen som representant för sitt nya parti.

När Sannfinländarna valde Rydman till nästa näringsminister visade han ingen förståelse för varför hans föregångare tvingats avgå. Det var resultatet av en skamlig klappjakt, menade han.

Statsminister Petteri Orpo fick ingen förvarning om Sannfinländarnas planer att ge ministerposten till mannen som han själv några månader tidigare bedömt som olämplig för alla förtroendeuppdrag.

Statsminister Petteri Orpo (samlingspartiet) hade ingen kommentar till sannfinländarnas ministerval.

”Gör Sannfinländarna narr av Samlingspartiet?” Det frågade tv-bolaget Yle när statsministern höll presskonferens efter ministerutnämningen.

Orpo ville inte säga något om vad han tänkte när han fick kännedom om att Wille Rydman skulle sitta i hans regering, utan ville hellre prata om sitt regeringsprogram som går ut på att minska statens skuldbörda.

– Vi måste komma i gång med det riktiga arbetet nu. Jag hoppas att det blir färre brottningsmatcher framöver, sade han.

Sydsvenskan 2023-07-07

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.