Kalabaliken vid Poltava

I Ukraina är det inte många som litar på makthavarna. Det är anledningen till att invånare i byn Novi Sanzjary utanför Poltava eldar bildäck och kastar sten för att stoppa bussar med ukrainare som evakuerats från Wuhan.

I Ukraina är det inte många som litar på makthavarna. Det är anledningen till att invånare i byn Novi Sanzjary utanför Poltava eldar bildäck och kastar sten för att stoppa bussar med ukrainare som evakuerats från Wuhan.

Total misstro mot överheten och en benägenhet att ta till alla medel när man ogillar ett beslut är ett centralt drag i den ukrainska politiska kulturen. Det har inneburit att ingen president har kunnat lägga beslag på all makt på samma sätt som i vissa grannländer, men det har också lett till kaos och oreda, handgemäng och rökbomber i parlamentet samt återkommande, inte sällan irrationella och ibland våldsamma protestaktioner.

Det senaste såg vi ett exempel på när evakueringsflyget från Wuhan landade i Charkiv i nordöstra Ukraina på torsdagseftermiddagen.

De 45 evakuerade ukrainarna samt 27 medborgare i andra länder som tagits med på det ukrainska evakueringsflyget från Wuhan skulle inkvarteras på ett sanatorium i Novi Sanzjary, vilket också skedde efter en omfattande polisoperation. Pansarfordon användes för att bogsera bort bilar från den blockerade bron. Nio poliser skadades i upploppet och 24 bybor greps.

Fullmäktigeledamöter i Novi Sanzjary och andra bybor hävdade att inrikesministeriets sanatorium i byn inte var en lämplig plats för de evakuerade, som ska hållas isolerade i två veckor. Paniken spred sig i byn trots myndigheternas försäkringar om att det inte fanns någon som helst risk för smitta. Falska rykten gjorde gällande att personalen på sanatoriet hade sagt upp sig för att slippa ha med de evakuerade att göra.

Både premiärministern och hälsovårdsministern anlände till Novi Sanzjanry för att samordna operationen, och till slut sade hälsovårdsministern Zorjana Skaletska att hon skulle stanna på sanatoriet tillsammans med de evakuerade för att visa att det inte var någon fara. Premiärminister Oleksij Hontjaruk meddelade att sanatoriet kommer att försvaras av 300 nationalgardister.

Tidigare under dagen hade president Volodymyr Zelenskyj försökt övertyga de protesterande byborna om att det inte fanns någon som helst risk för deras hälsa och att myndigheterna gjort ”allt möjligt och omöjligt” för att viruset från Kina inte skulle kunna ta sig in i Ukraina. Inga evakuerade visade några som helst tecken på smitta, försäkrade han.

– Det finns ingen bakteriologisk risk. Men det finns en annan risk… Risken att glömma bort att vi alla är människor, och att vi alla är ukrainare. Var och en av oss. Inklusive dem som råkade vara i Wuhan när epidemin inträffade, sade Zelenskyj.

Inget kunde lugna de protesterande i Novi Sanzjary. När nationalgardet hade röjt vägen och bussarna från flygplatsen anlände till sanatoriet kastade den arga folkmassan sten mot bussarna så att minst en fönsterruta krossades. De var övertygade om att de bättre än myndigheterna visste hur man skulle skydda sig mot smittan. Med stenkastning.

Händelserna i Novi Sanzjary påminner om antivaccinationsrörelsen som i Ukraina har lett till att livsfarliga sjukdomar som en gång var utrotade åter sprider sig. Även här handlar det om en total misstro mot myndigheterna: många föräldrar är övertygade om att vacciner är farliga för deras barn och struntar i att de genom att inte låta vaccinera sina barn även utsätter andra barn och vuxna för livsfara.

Misstron mot myndigheterna är inte helt och hållet irrationell. I Ukraina, precis som på många andra håll i världen, finns det tyvärr alltför goda grunder för att inte lita på överheten. Både under Sovjettiden och under de senaste årtiondena har ukrainarna gång efter gång blivit lurade av olika slags pampar som skott sig på folkets bekostnad.

Ukrainarna har på pappret haft tillgång till gratis sjukvård, men i praktiken har de tvingats muta sjukvårdspersonalen för att få vård. Även när det gäller vacciner har det fifflats en hel del. Så varför ska man nu plötsligt tro på myndigheterna när de säger att vaccinerna är viktiga och ofarliga – eller att det kinesiska monsterviruset inte kommer att döda alla i byn om evakuerade från Wuhan hålls isolerade där?

Ukrainarna borde kanske ha lite is i hatten och tänka efter innan de rusar ut och protesterar – eller anklagar alla politiker de ogillar för att vara Kremls hantlangare.

Å andra sidan är det i huvudsak Kremls hantlangare som styrt och ställt i Ukraina de senaste hundra, tvåhundra, trehundra åren. Därför kommer det att ta tid innan ukrainarna kan lita på makthavarna – och det kräver också att de valda makthavarna levererar vad de lovat. Vilket inte är helt lätt.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Kalabaliken vid Poltava”

Stängt för kommentering.