Tankeläsning visar att allt är USA:s fel

En stor del av den ryska styrande eliten verkar ha förlorat kontakten med verkligheten och själv tro på sin propaganda. Det senaste exemplet kom i en intervju med ryska statliga säkerhetsrådets sekreterare Nikolaj Patrusjev, som bland annat hänvisar till Madeleine Albrights hemliga fantasier.

ukr_Obama_900“USA, rör inte våra pensioner!” Så stod det på ett av plakaten som bars på Röda torget under årets förstamajdemonstration. Kvinnan som höll skylten hade uppenbarligen tagit den ryska statliga propagandan på allvar och var därför övertygad om att alla problem som på senare tid drabbat vanliga ryssar är resultatet av en amerikansk konspiration.

Hon är inte ensam i sin tro. Enligt en undersökning som det ryska statliga opinionsinstitutet VTsIOM gjorde förra hösten är hela 45 procent av Rysslands befolkning övertygade om att det existerar en hemlig världsregering. (32 procent tror inte på världsregeringen, resten vet inte.) De flesta som tror på världsregeringen menar att det är USA och England som ligger bakom den.

Det i sig är oroande nog. Men än värre är att en stor del av den ryska styrande eliten verkar ha förlorat kontakten med verkligheten och själv tro på sin propaganda. Det senaste exemplet kom i en intervju med ryska statliga säkerhetsrådets sekreterare Nikolaj Patrusjev, mannen som under åtta år var Vladimir Putins efterträdare som chef för säkerhetstjänsten FSB, och som tidigare även nämnts som hans möjliga efterträdare på presidentposten.

Den gången var det den viljesvage och lagom velige Medvedev som fick bli president, så att Putin kunde behålla total kontroll, men Patrusjev är fortfarande välplacerad i den ryska elitens högsta kast, och även hans båda söner har höga poster – en som vice vd i Gazproms oljebolag Gazprom neft, den andre som styrelseordförande i en av Rysslands största statliga banker.

Bland annat följande sade Nikolaj Patrusjev i den långa intervju som affärstidningen Kommersant publicerade i dag måndag:

Нужно объективно смотреть на события. США пытаются доказать, что Россия является стороной конфликта на Украине. Но это не так. При этом сами США и являются инициаторами конфликта на Украине.
/—/
Обвинять Россию в том, как развивались события на Украине, это как поменять местами причину и следствие: «Ветер дует, потому что деревья качаются». Инициаторы событий на Украине — США. Они путем переворота привели к власти подконтрольных себе людей.

Man måste se på händelserna objektivt. USA försöker bevisa att Ryssland är en part i konflikten i Ukraina. Men så är det inte. Det är ju USA själv som initierade konflikten i Ukraina.
/—/
Att ge Ryssland skulden för händelseutvecklingen i Ukraina är som att byta plats mellan orsak och verkan: “Vinden blåser därför att träden svajar”. Det är USA som var initiativtagare till händelserna i Ukraina. Genom en kupp såg de till att personer som de kontrollerar fick makten.

Så långt är det visserligen inget speciellt anmärkningsvärt Patrusjev säger – det här är ju den officiella ryska linjen. Och Ryssland är givetvis inte på något vis inblandat i kriget i Ukraina.

Visst, det finns ryska frivilliga där, men det är omöjligt för Ryssland att stoppa ryssar som vill försvara den ukrainska aggressionens offer. Att stänga gränsen mot Ukraina skulle vara otänkbart, för då skulle invånarna i Donbass svälta. Enligt Patrusjev är Ryssland alltså inte kapabelt att kontrollera vad det är som förs över gränsen – livsmedel, soldater eller tunga vapen.

Nåväl, just den där biten tror han nog inte ens själv på. Men riktigt festligt blir det när han ska förklara exakt varför USA har valt att blåsa upp konflikten i östra Ukraina. Så här är det:

– Американцы заявляют о своей заинтересованности в обеспечении суверенитета и территориальной целостности Украины. Но Украина их совершенно не интересует. Их интересует Россия.
В каком смысле?
— Они очень хотели бы, чтобы России не было вообще. Как страны.
Почему?
— Потому что мы обладаем огромными богатствами. А американцы считают, мы владеем ими незаконно и незаслуженно, потому что, по их мнению, мы ими не пользуемся так, как должны пользоваться. Вы, наверное, помните высказывание экс-госсекретаря США Мадлен Олбрайт, что России не принадлежит ни Дальний Восток, ни Сибирь.

– Amerikanerna förklarar sig vara intresserade av att säkra Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Men de är inte alls intresserade av Ukraina. De är intresserade av Ryssland.
På vilket sätt då?
– De skulle väldigt gärna vilja att Ryssland inte existerade överhuvudtaget. Som ett land.
Varför?
– Därför att vi äger enorma rikedomar. Och amerikanerna anser att vi äger dem olagligt och oförtjänt, därför att vi enligt deras uppfattning inte använder dem på rätt sätt. Ni minns förmodligen USA:s före detta utrikesminister Madeleine Albrights uttalande om att varken Fjärran östern eller Sibirien tillhör Ryssland.

Just detta mystiska påstådda uttalande av Madeleine Albright har med jämna mellanrum dykt upp i ryska massmedier sedan 2005, då regissören Nikita Michalkov i en intervju ondgjorde sig över uttalandet, utan att nämna någon källa. Något belägg för citatet har fortfarande inte hittats, trots tio års idoga letande, och Albright själv har upprepade gånger förnekat att hon skulle ha sagt något liknande.

Och kanske har hon fatiskt inte sagt det. Men hon har helt säkert tänkt det. Och det vet ryska myndigheter, framgår det av en artikel som regeringstidningen Rossijskaja Gazeta publicerade i december 2006.

Där berättar FSB-generalen Boris Ratnikov, som på Sovjettiden hade hand om KGB:s forskning(?) kring tankeöverföring, att han i början av 1990-talet var med och “läste” den dåvarande amerikanska ambassadören Robert Strauss tankar. Då fick man bland annat reda på att det på USA:s ambassad i Moskva finns “utrustning för psykisk påverkan på Moskvaborna”. Vid denna tidpunkt var utrustningen dock tagen ur bruk, berättar Ratnikov för regeringstidningen. Det är ju betryggande.

Och några veckor innan Nato 1999 inledde sina bombningar i Jugoslavien ska Ratnikovs folk ha genomfört en “seans av kontakt till utrikesminister Albrights undermedvetna”. På vilket sätt man lyckades upprätta kontakten framgår inte, men det man upptäckte i Madeleine Albrights huvud var väl ungefär vad man kunde vänta sig. Så här berättar Ratnikov:

Во-первых, в мыслях мадам Олбрайт мы обнаружили патологическую ненависть к славянам. Еще ее возмущало то, что Россия обладает самыми большими в мире запасами полезных ископаемых. По ее мнению, в будущем российскими запасами должна распоряжаться не одна страна, а все человечество под присмотром, конечно же, США. И войну в Косове она рассматривала лишь как первый шаг к установлению контроля над Россией.

I madam Albrights tankar upptäckte vi för det första ett patologiskt hat mot slaver. Därutöver var hon upprörd över att Ryssland har världens största råvarureserver. Enligt hennes uppfattning borde Rysslands reserver i framtiden inte förvaltas av ett land, utan hela mänskligheten, givetvis under USA:s kontroll. Och kriget i Kosovo såg hon bara som första steget i uprättandet av kontroll över Ryssland.

FSB-generalen Ratnikovs tankeläsning skiljer sig inte på något avgörande sätt från det den förre FSB-chefen Patrusjev nu sysslar med: att återskapa verkligheten efter eget huvud, med Ryssland som världens mittpunkt, och sedan projicera sitt eget tillvägagångssätt på motståndaren.

Fast exakt vad som pågår i Patrusjevs huvud har tyvärr ingen aning om. Tankeläsningsapparaten på USA:s ambassad i Moskva är ju som bekant tagen ur bruk.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Tankeläsning visar att allt är USA:s fel”

Det låter som om rysk propaganda har lyckats väl i Ryssland. Fast det är lättare att lura folk i en diktatur. Dom som har förstånd och tillgång till alternativa nyheter vet vad som pågår i verkligheten.

Stängt för kommentering.