Rysk inblandning nu i fullt dagsljus

Nu är det helt uppenbart att det väpnade upproret i östra Ukraina drivs på av Ryssland. Om Vladimir Putin verkligen hade velat sätta stopp för våldet hade han ringt ett par telefonsamtal för att stoppa inflödet av vapen, pengar och irreguljära trupper från Ryssland till sydöstra Ukraina.

En Esperanto

Donetsk. Foto: 62.ua
Donetsk. Foto: 62.ua

Vid halvfyratiden på natten mot tisdagen fick en ukrainsk gränspatrull syn på en bilkolonn på ryska sidan av gränsen i närheten av byn Novoprochorovka, i ett glest befolkat jordbrukslandskap, tjugo mil öster om Donetsk. Gränsvakterna var ute och spanade vid åkrarna, eftersom ett antal militära lastbilar dagen innan hade observerats på ryska sidan av gränsen.

Enligt ukrainska myndigheter korsade kolonnen gränsen klockan 03.40 på tisdagsmorgonen. Eftersom bilarna vägrade att stanna öppnade patrullen eld. De fick stopp på en minibuss och två personbilar som visade sig vara fullproppade med vapen. Resten av fordonen kom undan. En vapensmugglare skadades allvarligt i skottväxlingen.

Ukrainska utrikesministeriet riktade en kraftig protest mot Ryssland. Ryska gränspolisen å sin sida meddelade att de inte hade sett någon bilkolonn.

Händelsen är bara den senaste i en lång rad av indicier som allt tydligare visar hur Ryssland stödjer och uppmuntrar de separatistiska rebellerna i sydöstra Ukraina.

Det är väl känt att flera av separatisternas ledare kommer från Ryssland – men de säger sig vara frivilliga. Rebellernas tunga och ofta påfallande moderna, ryska beväpning har också väckt uppmärksamhet – granatsprutor, kevlarhjälmar och automatkarbiner med holografiska sikten säljs inte i varje ukrainsk närbutik.

Efter striderna vid flygplatsen i Donetsk har en del av de skadade bland rebellerna kunnat identifieras av de lokala myndigheterna. Åtta visade sig komma från Ryssland – från Moskva och från två orter i Tjetjenien. Dessutom kom några av de skadade rebellerna från det nu ryskkontrollerade Krim.

Rebellerna färdades i militära lastbilar av det ryska märket Kamaz. Det ukrainska försvaret har andra märken, så bilarna måste ha kommit från ryska sidan av gränsen. Och det är svårt att föreställa sig att tunga militära lastbilar obemärkt skulle kunna införskaffas i Ryssland, köras till gränsen och smugglas till Ukraina utan de ryska myndigheternas goda minne.

Det är också anmärkningsvärt att ryska utrikesministeriet i stället för att fördöma de tungt beväpnade banditernas framfart på en internationell flygplats kräver att den ukrainska armén omedelbart stoppar sin operation och att flygtrafiken återupptas.

Givetvis finns det starkt missnöje mot den nya regeringen i sydöstra Ukraina, och troligen tillhör en stor del av de väpnade rebellerna lokalbefolkningen. Åtta av de skadade i Donetsk var folkbokförda i staden. Men nu är det helt uppenbart att det väpnade upproret drivs på av Ryssland.

Om Vladimir Putin verkligen hade velat sätta stopp för våldet hade han inte låtit sin utrikesminister blänga argt i tv-rutan och kräva tillbakadragande av den ukrainska armén från ukrainskt territorium. Han hade ringt ett par telefonsamtal för att stoppa inflödet av vapen, pengar och irreguljära trupper från Ryssland till sydöstra Ukraina.

Det fortsatta ryska stödet för upproret är ännu ett tecken på att Ryssland inte vill se en stark, demokratisk, och västorienterad regering i Ukraina. Men om inte Ryssland snart återgår till den gamla, beprövade metoden att styra grannlandet – ekonomisk utpressning – finns risken att ingen längre kan stoppa våldsspiralen.

Sydsvenskan 2014-05-28

Rättelse: I tidningsartikeln stod det felaktigt att myndigheterna hade identifierat en del av de dödade rebellerna. Det visade sig senare att det handlade om skadade.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”Rysk inblandning nu i fullt dagsljus”

Nu har “premiärministern” i “Folkrepubliken Donetsk” meddelat att 33 ryska medborgare bland dödsoffren efter striderna i Donetsk identifierats. Ytterligare ca 15 uppges ligga kvar på flygplatsområdet som hålls av ukrainska armén.

”Folkrepubliken” vill uppenbarligen vara tydlig med att det är ryska medborgare som dödats, för att mer kraftfullt kunna vädja om mer rysk hjälp. Det är också intressant att uppgiften sprids av ryska, statliga RIAN. Alltså är det ingen hemlighet längre att ett stort antal ryska medborgare deltar i striderna?

http://ria.ru/world/20140529/1009853692.html

Tja, det är bara ett par dagar sedan Barack Obama stod i en talarstol och sade såhär:

“First, let me repeat a principle I put forward at the outset of my presidency: the United States will use military force, unilaterally if necessary, when our core interests demand it, when our people are threatened, when our livelihoods are at stake, when the security of our allies is in danger. In these circumstances, we still need to ask tough questions about whether our actions are proportional and effective and just. International opinion matters, but America should never ask permission to protect our people, our homeland or our way of life.”

Ifall det nu är så att de ryska medborgarna var ditskickade av Kreml, eller tilläts åka dit med Kremls välsignelse, så är det ju helt enkelt så att Putin tillämpar de principer som Obama har annonserat.

Dock kommer den samlade journalistkåren som vanligt att rapportera enligt principen: Väst får, men Ryssland får inte.

“Det är också anmärkningsvärt att ryska utrikesministeriet i stället för att fördöma de tungt beväpnade banditernas framfart”

Hur ska du ha det Kalle, är det rebeller eller banditer som strider mot Armén? Svaret är federalister eller rebeller, beroende på vilken sida du som journalist väljer.

Vi ser fram emot en artikel som beskriver vilken effektiv terroristbekämpning Armén gör i Slovjansk genom att på måfå skjuta med artilleri in mot centrum för att befria staden från dessa banditer helt utan folkligt stöd.

Eftersom Donetsk ingår i Ukrainas internationellt erkända territorium är de som där med vapen i hand strider mot landets egna väpnade styrkor rebeller. För att slå fast det behöver man inte välja sida i konflikten.

“Bandit” är ett värdeladdat ord, det har du rätt i, men detta var ingen nyhetstext utan en personligt formulerad analys, och ordet beskriver ganska väl vad det i praktiken handlar om. Allt snack om väpnade “federalister” är däremot trams, om man inte med det ordet syftar på att dessa vill ansluta “folkrepublikerna” till Ryska Federationen.

Vad gäller striderna kring Slovjansk så rekommenderar jag läsning av denna utmärkta intervju med erfarne ryske krigskorrespondenten Arkadij Babtjenko, som menar att de ukrainska styrkorna hittills visat stor återhållsamhet och i huvudsak beskjutit rebellernas positioner i industriområden i stadens utkanter, men undvikit att besvara elden när rebellerna ställt sina tunga pjäser mitt i bostadsområden.

Det finns två sätt att få slut på våldet: antingen stoppar Ryssland stödet till rebellerna och dessa drivs på reträtt, eller så marscherar Ryssland in. Ska man följa folkrätten så borde första alternativet ligga närmare till hands. Men Ryssland verkar inte ha bestämt sig än. Man kanske vill tvinga Ukraina till eftergifter av något slag.

Babtjenko och alla andra som du brukar hänvisa till, Kalle är samtliga hårdföra kritiker till Putin, hans politik och framförallt ideologin som han förespråkar. Detta, bland mycket annat gör dig partisk. Din journalistik leder således till minskad förståelse av det som händer i fd Sovjet och som ett resultat försämrade relationerna länderna emellan.

Stängt för kommentering.