Svenskarna fattar ingenting

Svenskarna fattar ingenting, speciellt när det gäller bastubad. Det verkar vara den allmänna bedömningen i Finland när den allt hetare grannfejden går in på sin andra vecka.

saunaSvenskarna fattar ingenting, speciellt när det gäller bastubad. Det verkar vara den allmänna bedömningen i Finland när den allt hetare grannfejden går in på sin andra vecka.

Landets största kvällstidning Ilta-Sanomat har skickat en reporter och en fotograf till Bålsta strax nordväst om Stockholm för att dokumentera bastubråket. “Vi har badat med Jorma!” skriker löpen i hela landet. Bastuvideon toppar sajten.

Enligt domstolsbeslut får Jorma Reinikainen inte bada bastu om väderförhållandena inte är exakt rätt. Röken stör grannarna. Typiskt svenska storebrorsfasoner, tycker många finnar som älskar att hata svenskar.
Bråket är som gjort för de finska kvällstidningarna. Ilta-Sanomat har sökt upp all möjlig expertis på bastufronten för att bevisa hur fel de dumma svenskarna har.

Chefen för Finlands och världens största tillverkare av bastuaggregat intygar att Jorma Reinikainens Harvia 20 Pro uppfyller alla villkor som EU ställer på vedeldade bastuugnar, inklusive partikelgränsvärdena från 2012.

Finska Bastusällskapets ordförande Ben Grass menar att det finns historiska förklaringar till den svenska motviljan mot bastubad. På 1700-talet fick svenskarna för sig att bastu inte är bra för hälsan, eftersom allmänna badhus användes till rengöring av kläder, förklarar han.

Men det tyngsta argumentet är ändå att Finlands galnaste bastubadare, Timo Kaukonen, ställer sig på Jorma Reinikainens sida i grannbråket. Medan Reinikainen håller positionerna på västfronten har Timo Kaukonen, mest känd som bastu-Timo, redan gjort sitt i öst.

Bastu-Timo kämpade ensam mot ryskt världsherravälde i bastu-VM i Heinola 2010. Han bars ut medvetslös med livshotande brännskador, men överlevde mot alla odds. Det gjorde inte bastu-Timos rival, ryssen Vladimir Ladyzjenskij.

Tävlingen har sedermera lagts ner. Den siste världsmästaren blev så klart en finne. Dock inte Timo Kaukonen. Han diskvalificerades, eftersom han inte kunde ta sig ut ur bastun på egna ben. Men trots skadorna har han inte gett upp bastubad. Han badar varje dag.

Sydsvenskan 2013-10-22

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.