Finsk anarkist hotar Rysslands säkerhet

Den finska anarkisten Antti Rautiainen som bott i Moskva sedan 1999 måste lämna Ryssland. De ryska myndigheterna förlänger inte hans uppehållstillstånd, eftersom de anser att han är ett hot mot landets säkerhet. Anledningen till beslutet är uppenbarligen hans aktiva deltagande i ryska anarkistkretsar.

Rautiainen har sedan 2008 under namnet Veli Itäläinen (“Bror Östling”) skrivit initierade inlägg om rysk politik i webbtidningen Fifi. Ett urval av hans finskspråkiga texter kommer ut i bokform i april.

I början av 2000-talet var han en av grundarna till organisationen Autonom aktion i Moskva – om man nu kan använda ordet “organisation” när det handlar om anarkister. Det var då han för första gången kom i kontakt med säkerhetstjänsten FSB, berättar han i en färsk text på Avtonom.org.

Я уже говорил о трех людях, которые создавали «Автономное Действие — Москва». Примерно четвертый был сотрудником ФСБ, который внедрился в нашу группу. Он нам представился как Алексей Тушин… /—/ В те времена все нормальные анархисты опаздывали на собрания на полчаса или час, но он пришел на 15 минут раньше — уже только из этого я должен был понять, что он сволочь.

Jag har redan berättat om de tre personer som skapade “Autonom Aktion – Moskva”. Ungefär den fjärde var en FSB-agent som infiltrerade vår grupp. Han presenterade sig som Aleksej Tusjin… /—/ På den tiden var alla normala anarkister en halvtimme eller en timme försenade till möten, men han kom 15 minuter för tidigt – redan därför borde jag ha förstått att han var en fähund.

Det är relativt ovanligt att utlänningar som är bosatta i Ryssland tvingas lämna landet på grund av att de anses vara hot mot rikets säkerhet – eller i alla fall är det ovanligt att just den formella rubriceringen för att neka uppehållstillstånd används. Det senaste kända fallet var journalisten Natalia Morari, som är moldavisk medborgare och fick sitt uppehållstillstånd indraget i december 2007 efter att hon inför parlamentsvalet skrivit en artikel om Kremls svarta partikassa i den ryska regimkritiska tidskriften New Times.

När Morari tvingades lämna landet var Vladimir Putin fortfarande president. Häromveckan, efter det att New Times chefredaktör Jevgenija Albats personligen vädjat till Dmitrij Medvedev, upphävde den utgående presidenten säkerhetstjänstens beslut om att Morari är ett säkerhetshot, och hon kunde återvända till Moskva efter drygt fyra års inreseförbud.

Att Antti Rautiainen direkt därefter tvingas lämna landet betyder knappast att han är ett mycket större hot mot Rysslands säkerhet än Natalia Morari – för två år sedan hade han inga problem med att få sitt uppehållstillstånd förlängt. Snarare handlar det om politisk konjunktur och slumpen.

Anarkisterna var aktiva i proteströrelsen efter parlamentsvalet i december, och eftersom den statliga propagandan gärna vill göra gällande att protesterna var styrda av utländska krafter passar en utländsk aktivist bra som en syndabock. Då hade Rautiainen oturen att hans uppehållstillstånd gick ut just nu.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

8 svar på ”Finsk anarkist hotar Rysslands säkerhet”

Jag måste erkänna att jag blir mindre upprörd över att Ryssland väljer att (de facto) utvisa en finsk anarkist-aktivist, än när de slängde ut Natalia Morar’ pga hennes journalistiska arbete. Han ser visserligen väldigt ofarlig ut i sin högt knäppta rosa skjorta, kavaj och glasögon, men han gör ju inte direkt någon hemlighet av sin strävan efter radikal omstörtning av det ryska samhället, och demonstrationerna med maskerade slagskämpar som visades såg inte särskilt trevliga ut. Jag tycker för övrigt att han har förvånansvärt kraftig brytning i ryskan för att ha bott så länge i Ryssland – ibland är det riktigt svårt att förstå vad han säger.

Håller med om brytningen, jag blev också förvånad. Kanske är det hans anarkistiska läggning som gör att han inte vill bry sig om gällande uttalsnormer ;-)

Upprörd eller inte, men det är ändå ett intressant fall. Jag har under ett par år med stort intresse läst hans analyser om vad som pågår i Ryssland. Mycket i hans samhällskritik är väldigt träffsäkert – vilket givetvis inte innebär att jag drar samma slutsatser som han. Men det är intressant med en utomstående (?) betraktare som kan kritisera både makthavarna och den liberala oppositionen. :-)

Ja, jag är absolut inte tillräckligt insatt för att kunna döma honom på något sätt – och han gör ju ett sansat och vettigt intryck – så sannolikt är det precis som han säger så att han bara råkade vara ett lämpligt objekt att visa upp som resultat för FSB-grabbarnas arbete. Det är bara parallellen till Morar’ som å ena sidan är given, eftersom de kända fallen av “utvisade” utlänningar är så få, men som å andra sidan känns lite orättvis eftersom hennes “samhällsfarlighet” enbart bestod i att i tidningsartiklar avslöja korruption.

Är det samma Antti Rautiainen som har suttit i fängelse i Finland för vapenvägran och deltagande i demonstrationer där?

“22 years old total objector Antti Rautiainen (from Helsinki, Finland) started to serve his 59-days sentence at prison of Katajanokka, Helsinki on the 17th of July 2001. Imprisonment was the result of fines, which Rautiainen got because he refused to go to enrolment for military service and because he joined in five different demonstrations and civil disobedience-happenings during 1997-1999.”

http://wri-irg.org/node/895

Tack för länken. För den som inte kan finska: fängelsestraffet var alltså för att han totalvägrar militärtjänst, även vapenfri sådan. Konsekvent hållning av en anarkist, ju. I Finland straffas man inte för deltagande i demonstrationer.

Tja, kanske inte. Här är i alla fall en text, som verkar vara skriven av AR själv, om en demonstration i Helsingfors där polisens specialstyrkor iförda skidmasker dyker upp och brutalt arresterar helt oskyldiga anarkister. Och att hela händelsen sedan tonas ned av finska mainstream-media, som dessutom smutskastar demonstranterna genom att påstå att de försökt rycka ifrån poliserna deras vapen.

http://www.hartford-hwp.com/archives/61/182.html

Hugaligen, man skulle nästan kunna tro att det vore ett reportage från Vitryssland. Hur står det till med den finska demokratin, egentligen? ;)

Apropå Natalia Morar’ och New Times farlighet, har deras sajt blivit hackad nu?
Jag lyckas för andra dagen i rad inte komma åt den spännande artikeln “Параллельная реальность”, som Navalnyj tipsade om, och jag hamnar bara på Facebook när jag försöker gå till deras startsida. http://www.newtimes.ru

Stängt för kommentering.