Tihipko kan avgöra valet i Ukraina

När 74% av rösterna i första omgången är räknade står det klart att andra omgången av ukrainska presidentvalet kan bli en rysare.

Vinnaren i första omgången är Viktor Janukovytj med 36% av rösterna, på andra plats kommer Julia Tymosjenko med 25%, och till tredje spurtar Serhij Tihipko med 13% av rösterna. Arsenij Jatsenjuk får 7% och sittande presidenten Viktor Jusjtjenko får nöja sig med drygt 5%. Valdeltagandet blev något lägre än väntat, drygt 66%. (Uppdaterade siffror finns här.)

Kartan visar att Janukovytj som väntat fick störst stöd i det ryskspråkiga östra och södra Ukraina, medan Tymosjenko med ett ett par undantag tar hem resten av landet. I Lugansk-distriktet i östra Ukraina fick Janukovytj 71% av rösterna medan Tymosjenko hamnade på tredje plats efter Tihipko med under 7% av rösterna. I Volyn-distriktet i den nordvästligaste delen av landet fick Tymosjenko å andra siden egen majoritet med 51% av rösterna, medan Janukovytj med sina 9,5% hamnade på tredje plats efter både Tymosjenko och Tihipko. I tre distrikt i västra Ukraina kom Viktor Jusjtjenko på andra plats efter Tymosjenko.

Tihipko som omslagskille.Serhij Tihipko, som i förra presidentvalet var Viktor Janukovytjs kampanjchef, och som sedan dess har hunnit vara allierad med Julia Tymosjenko, har sagt att han inte tänker ställa sig bakom någon av toppkandidaterna i andra valomgången. Hans väljare ska få bestämma själva vem de vill stödja, och om de vill gå och rösta alls. Samtidigt säger han att han visst kan tänka sig att samarbeta med den nya presidenten om denna stödjer de reformer som han föreslagit.

Tihipkos eventuella ställningstaganden under veckorna fram till andra valomgången kan bli avgörande för resultatet. Samtidigt är det osäkert hur mycket hans eventuella stöd skulle kunna hjälpa Tymosjenko – många valde att rösta på Tihipko eftersom de inte kan tänka sig att rösta på Tymosjenko. Om Tihipko å andra sidan skulle ställa sig bakom Janukovytj kan det visa sig ha stor betydelse.

Riktigt intressant blir det emellertid först efter andra omgången: går det att sammanställa en koalition i parlamentet för en premiärminister som kan samarbeta med den nya presidenten? Kommer den premiärministern att heta Tihipko? Eller behövs det nyval till parlamentet, som Tihipko själv redan har antytt?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Tihipko kan avgöra valet i Ukraina”

Nu blir det kohandel om Tihipko och Jatsenjuk, och det är möjligt att den förre kommer att erbjudas premiärministerposten av båda kandidaterna. Annars känns det som Tiulka har ett mycket svårt utgångsläge inför andra omgången, eftersom hon måste mobilisera många av de väljare som röstade på mellankandidaterna. Inte i något av fallen – Tihipko, Jatsenjuk, Jusjtjenko – känns det självklart att en majoritet av väljarna kommer att aktivt stödja Tiulka. 80-20 i Januks favör.

Tihipko har uttalat sig för förtida parlamentsval, och det kan man ju förstå med tanke på att han just nu har extremt bra utgångspunkt. Men om det inte blir nyval, vilket samarbete skulle då ge stabilare majoritet för en regering, Tihipko-Janukovytj eller Tihipko-Tymosjenko?

Tihipko under Janukovytj skulle ju arbeta mot ett fientligt parlament, medan Tihipko under Tiulka skulle arbeta med ett vänligt sinnat parlament. Men sådant har ju visat sig vara föränderligt.

Nästan 45% av befolkningen är ryssar! Över 50% pratar ryska. Nästan 20% är blandade (en rysk, en ukrainsk förälder). Sen finns det polacker,vitryssar, rumäner,judar,tatarer. De “rena” ukrainarna är under 40%!

Stängt för kommentering.