Lettisk polis bryter källskydd

Ilze NaglaPå tisdagskvällen genomförde den lettiska polisen husrannsakan hemma hos tv-journalisten Ilze Nagla och beslagtog hennes dator, uppenbarligen för att ta fram information om hennes källor.

Tillslaget är ett led i förundersökningen som syftar till att lagföra hackaren Neo som har tagit fram uppgifter om höga statsanställdas löner och förmåner. Uppgifterna kommer från den lettiska skattemyndighetens datasystem som Neo på okänt sätt lyckats bereda sig tillträde till.

Publiceringen av dessa uppgifter, som till skillnad från Sverige är hemligstämplade i Lettland, har lett till en omfattande diskussion. De flesta vanliga människor i Lettland, oavsett om de är anställda inom den privata eller den offentliga sektorn, har drabbats av stora lönesänkningar som en följd av finanskrisen.

De hemliga uppgifter som hackaren Neo tagit fram har visat att statliga chefers löner inte har påverkats av krisen. Ilze Naglas tv-program De Facto var först med att publicera uppgifterna.

Lettiska televisionens nyhetschef Mareks Gailitis har bekräftat uppgiften om husrannsakan och berättat att Ilze Naglas dator och olika databärare beslagtagits av polisen. Ilze Nagla själv uppger att hackaren Neo troligen redan har gripits, något som bekräftas av anonyma källor inom den lettiska polisen.

Mareks Gailitis har fördömt polisens agerande:

– Enligt lagen om massmedier krävs det ett domstolsbeslut för att journalister ska kunna tvingas avslöja sina källor. Den här händelsen leder till tanken att all information som finns på en journalists hemmadator är oskyddad, och detta är inte bara ett hot mot journalistens rätt att utöva sitt arbete, utan också mot samhällets rätt att ta del av korrekt och objektiv information, säger Gailitis enligt tidningen Telegraf.

PS: Uppgifter i lettisk press under onsdagen tyder på att Neo kan vara Ilmārs Poikāns, en medarbetare på Lettlands universitets fakultet för matematik och datavetenskap. Servrar på fakulteten har beslagtagits och Poikāns har inte kommit till jobbet i dag. Och gårdagens tillslag mot Ilze Nagla godkändes av domstol idag…

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Lettisk polis bryter källskydd”

Stängt för kommentering.