Kurragömma med Försäkringskassan

Ring inte, fråga Hanna...Spontanbesök. Jag visste inte ens att ordet fanns. Nu har själva fenomenet avskaffats.

Spontanbesök betyder att man går till Försäkringskassans kontor, öppnar dörren, väntar på sin tur och får träffa en livs levande människa som förklarar vad den krångliga paragrafen betyder.

Det är precis så man inte ska göra hos försäkringskassan i Arlöv. Pressmeddelandet från Försäkringskassan den 6 maj berättade att spontanbesök avskaffas. I stället måste man ringa och boka tid om man vill komma innanför tröskeln.

På pressmeddelandet anges också ett telefonnummer man kan ringa för att boka ett ickespontant besök, och ett annat nummer man kan ringa för att få veta mer. Gissa om någon svarar.

– Personen ni söker är inte anträffbar, var god och lämna …

– Personen ni söker är på tjänsteresa och återkommer…

– Personen ni söker svarar inte på spontansamtal…

Så har det låtit i två veckor. Okej, det sista automatmeddelandet var hittepå. Automatrösten lyssnar i alla fall snällt när jag dikterar mitt telefonnummer för femtioelfte gången, men ingen ringer tillbaka.

Klockan elva på fredagsförmiddagen lämnar den automatiska rösten ett överraskande svar på min outtalade fråga.

– Personen ni söker är på semester och återkommer klockan 17.02.

Äntligen ett klart besked. Tur att min arbetstid slutar först 17.15. På tretton minuter hinner man få svar på många frågor.

Medan jag väntar på att klockan ska bli 17.02 tar jag en spontan biltur till Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens gemensamma kontor på industriområdet bakom Burlöv center.

Det visar sig att Försäkringskassans del av lokalen består av en låst dörr och en hög lappar med texten: ”Vill du besöka oss hänvisar vi till Kattesundsgatan 7 i Malmö”. Jag måste se förvirrad ut, eftersom en vänlig man från Arbetsförmedlingen frågar om han kan hjälpa mig.

– Försäkringskassan har haft det där rummet. De brukade ha öppet onsdagar, och det var många som kom. Det var uppenbarligen ett stort behov. Nej, nu kommer ingen, det är ju stängt.

Jag får en adresslapp i handen och går ut igen. Men det gör inget, det är mindre än sex timmar kvar tills klockan blir 17.02 och jag får veta varför Arlövsborna inte får besöka sin försäkringskassa.

Jag lyfter luren. Klockan är 17.02.

– Hej, du har kommit till Försäkringskassan! Var snäll och lämna ditt namn och telefonnummer så hör jag av mig …

Sydsvenskan 2010-05-23

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Kurragömma med Försäkringskassan”

Lysande reportage om maktfullkomligheten på det lilla planet. Vem trodde Ryssland hade monopol på byråkrati? Det går ju nästan att skriva en pjäs av detta.

Stängt för kommentering.