Janukovytj höll på att fastna i dörren

Tymosjenkos partikamrater kom inte till installationsceremonin, deras stolar gapar tomma.Stängda dörrar, tomma stolar och presidentkedjan på sniskan. Det blev ingen lätt början för Ukrainas nya president.

I protest mot det omfattande valfusk som de hävdar ägt rum bojkottade premiärminister Julia Tymosjenkos partikamrater Viktor Janukovytjs installationsceremoni i det ukrainska parlamentet på torsdagsmorgonen. Inte heller den sittande presidenten dök upp.

Den tv-sända ceremonin inleddes med att parlamentets talman Volodymyr Lytvyn läste upp de närvarande utländska hedersgästernas namn. Gästerna ställde sig upp och bugade för de närvarande i tur och ordning. Det tog sin lilla tid, och Lytvyn hade ett antal krångliga namn kvar i sin lista när Viktor Janukovytjs svarta bil stannade vid den röda mattan utanför parlamentets huvudingång.

Janukovytj avlägger ämbetsed.Hedersvakten gjorde honnör, Janukovytjs knäppte sin kavaj, vinkade till tv-kamerorna, och steg in genom ytterdörrarna som hölls upp av vakterna. En halv sekund senare höll han på att få de inre, tunga pardörrarna mitt i nyllet. När ytterdörrarna öppnades började innerdörrarna plötsligt stänga sig, kanske på grund av genomdraget. Situationen räddades i sista sekund av två hedersvakter på insidan av dörren som fattade ett snabbt beslut, struntade i att stå i givakt som de blivit beordrade och i stället hoppade fram och puttade upp dörren framför den blivande presidentens näsa.

Janukovytjs väg genom parlamentsfoajén och uppför trappan kantades av långa rader med hedersvakter som gjorde honnör. Själv såg han något bortkommen ut när han snabbt klättrade upp och leddes fram till en stängd dörr. Han hade kommit för tidigt. Efter en halv sekunds tvekan förbarmade tv-regissören sig över honom och bytte till en bild inifrån plenisalen där Volodymyr Lytvyn höll på att läsa upp de sista utländska hedersgästernas namn.

Handen på evangeliet.När namnen efter en stund tog slut löd en fanfar och Janukovytj släpptes in i salen där över hundrafemtio platser gapade tomma. Där förklarade centrala valnämndens ordförande att han hade blivit vald till president i andra valomgången. Sedan fick han avlägga ämbetsed med höger hand på konstitutionen och en gammal evangeliebok, skriva under ämbetsedens text, ta emot ett intyg om att han avlagt ämbetsed och bli iklädd presidentkedjan. En lång rad hedersvakter marscherade in med presidentens spira på en röd sammetskudde.

Till sist fick han ta emot presidentens id-kort med foto. Det kan han uppvisa för alla som tvivlar på att han är en riktigt president. Men när han stoppade id-kortet i kavajens innerficka hamnade presidentkedjan på sniskan. När Janukovytj höll sitt korta installationstal kunde jag inte slita ögonen från kedjan som på höger sida hängde fint på kavajslaget men på vänster sida höll på att försvinna i hans innerficka. Och detta var bara början.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Janukovytj höll på att fastna i dörren”

Stängt för kommentering.