Kavkaz Center läser min blogg – igen

Nu har Kavkaz Center läst min blogg igen. Tydligen har jag uppmanat svenska myndigheter att stänga webbplatsen. Något märkligt, eftersom jag i olika sammanhang tvärtom påpekat att det inte finns förhandscensur i Sverige, och att det därmed inte bör vara möjligt att stänga ner webbplatser med utgivningsbevis, såsom Kavkaz Center.

Här är i alla fall vad de skriver (eller på ryska här):

On 12th of September 2009 the Russian-Swedish site of an old “friend of Russia” certain Kalle Kniivilä, the former Moscow correspondent of press organ of Central Committee of Communist Party of Finland “Kansan Uutiset”, called to shut down KC.

12 сентября 2009 года русско-шведский сайт давнего «друга России», некоего Калле Книйвиля, бывшего корреспондента в Москве печатного органа Центрального Комитета Коммунистической Партии Финляндии «Кансан Уитисет», призвал закрыть КЦ.

Jag är tydligen Moskvas lakej… Allt får man höra innan öronen trillar av. Nåväl. Man får i alla fall vara glad för att de kallar mig för “en gammal ovän”. Jag misstänker nästan att det är Mikael Storsjö som läser detta, hej Mikael!

Förra gången Kavkaz Center bevisligen läste min blogg var när jag publicerade några bilder från centrala Moskva. Den gången drog de slutsatsen att jag nog har bra kontakter med FSB, annars hade jag aldrig gått fri efter att ha fotograferat en kyrka intill FSB-byggnaden samt minnesplatan till Jurij Andropovs ära på FSB-husets vägg. Det är den sortens “journalistik” Kavkaz Center brukar syssla med.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

24 svar på ”Kavkaz Center läser min blogg – igen”

да лана, “друзья”, все вы одним миром мазаны, из ЦРУ.

Jag tyckte tvärtom att du var ganska vag om det hela..

Om detta hade varit en terrorist site som hotade västeuropeer eller amerikaner så hade sajten stängts eller hängts ut så extremt att script kiddies gjorde jobbet åt dem.

Tänk på turerna runt Pirate Bay som mer eller mindre togs ned efter påtrycknigar från Väst. Här gäller det påtryckningar från Öst angående något mycket farligare än torrenting.

Personligen är jag extremt starkt för frihet på internet, men att förbjuda en filesharing sajt som irriterar USA och tillåta en terrorist sajt som irriterar Ryssland… Dubbelmoral oavsett teknikaliterna.

Jag tycker att terrorsajter som uppmanar till våld och död ska bedömas MYCKET kritiskt. Och när jag hörde programmet sas det att sidan inte har någon ansvarig utgivare. Alltså ska den bort.

Bästa Kalle,

Just nu läser jag faktiskt din blogg för första gången på ett par år. Det finns nog en rätt stor redaktion bakom nyhetsbyrån, och själv hör jag inte ens till denna redaktion. Ibland skriver jag någon artikel då jag känner för det.

Kavkaz-Center utges av en svensk förening, där jag fungerar som sekreterare. Förändringen av ansvarig utgivare blev inte registrerad på rätt sätt i Rtvv. Detta beror primärt på det, att vi inte blev ombedda att göra en komplettering av våra handlingar – “saken hade hamnat mellan två stolar” säger de nu på Rtvv. Föreningen Pro Caucasus har enligt bästa förmåga strävat att agera enligt svensk lag och Rtvv:s direktiv. Till fasa för den ryska ambassaden (och kniivila.net?) kommer saken att korrigeras bums, och sedan blir det väl slut på tjafset.

Läsarna av din blogg till kännedom orsaken till att vi var tvungna att byta chefredaktör. Det berodde på att släktingarna till den officiella och fungerande chefredaktören blev arresterade i Tjetjenien. Alltså nu var det inte fråga om den konventionella ryska verkligheten – att ta kål på journalister. Nu var det frågan om att ta livet också av journalistens släktingar! Snäppet värre, alltså.

Ryssarna har ju genom åtskilliga ingrepp mot Kavkaz-Center strävat att sprida sin syn på tryckfrihet och yttrandefrihet också utanför Rysslands gränser. Jag är nog rätt förvånad över att se Dig deltaga i patraskets aktiviteter till denna del. Kom ihåg hur de ryska ansträngningarna att få censur till stånd i Sverige och förbjuda kavkazcenter.com startade i tiderna. Motiveringen var då den, att Kavkazcenter hade hjälpt TT att göra en intervju med Shamil Basajev. Man gick ut mot budbäraren – att kräva att TT skulle förbjudas var kanske litet väl magstarkt också för den ryska ambassadören i Stockholm.

Lyckligtyvis, Sverige är ett rättssamhälle och yttrandefriheten är tryggad genom Yttrandefrihetsgrundlagen – Insha’Allah!

Mina aktiviteter gällande friheten på Internet och lagstyre i Ryssland är inte begränsade till verksamhet till stöd för Kavkaz-Center. Jag är också aktiv i Finsk-ryska medborgarforumet (sekr. i Finrosforum – http://www.finrosforum.fi) och Electronic Frontier Finland (viceordf. i Effi – http://www.effi.org).

Med vänlig hälsning till både lakejer och frihetskämpar,
Mikael Storsjö
Helsingfors, Finland

Tack Mikael för klargörandena! Intressant att höra någon med mer direkt insikt i KavkazCenter.

Personligen är jag glad över att Sverige, till skillnad från Finland och de baltiska länderna inte utan vidare viker för påtryckningar från Ryssland.

I princip tycker jag också att Kavkaz Centers uttalade syfte, att fungera som en oberoende informationskälla från det av Ryssland informationsblockerade Tjetjenien, i högsta grad är lovvärt och någonting Sverige bör stödja.

Kanske bör vi också ha viss förståelse, efter århundraden av förtryck, ockupation och krig, för att en del artiklar på denna sajt blir lite väl hätska och obalanserade. Därmed inte sagt att jag inte tycker att sajten ska behöva följa svensk lag.

Vi får inte heller glömma att Ryssland i hög grad har sig själv att skylla för den radikalisering man drivit tjetjenerna till, då man mördat och fördrivit det mer moderata folkvalda tjetjenska ledarskapet (jag tänker förstås på Maschadov och Zakajev, av vilka den sistnämnde dock fortfarande håller igång Chechenpress som en motvikt till Kavkaz Center).

Nej hörni, även om jag instämmer kring Rysslands påtryckningar och egen skuld, så tycker jag ni är litet väl överseende med den där sajtens obehagliga ideologi.

Ja det är slemmigt.
I verkligheten vet vi not alla att om Sverige stänger sajten så flyttar den bara till ett annat land. Att stänga den är en symbolisk handling.

Men det är ju en TERRORIST sajt! Och Ryssland är vårt grannland mer eller mindre.

Skulle en sajt från AL QAEDA som förespråkade terror i England att få köras från Sverige?

Nej just det! Så varför får dessa terrorister vars verksamhetsområde är Ryssland ha sin site in Sverige?

Terrorsajter ska inte på något sätt stödjas oavsett vilka brott de blivit utsatta för. USA har gjort vidriga saker mot Afghansk befolkning men för det stödjer vi inte al qaida. Samma sak med tjetjenerna. Vi stöder folket, men inte radikala extremister.

Tobias>> Jag kanske ska förtydliga då att jag inte på något sätt sympatiserar med sajtens ideologi (som dock inte framgår i dess uttalade syfte). I synnerhet har jag svårt för de extrema religiösa budskapen och ordvalen (“kafir” osv.). Så länge inte det som skrivs utgör tydliga brott mot svensk lag tycker jag dock att de av yttrandefrihetsskäl bör få hållas.

Cordelia>> “det är ju en TERRORIST sajt!”
Jag tycker man bör vara väldigt försiktig med “terrorist”-stämpeln annat än när det gäller enskilda dåd eller personer direkt knutna till dessa. Gränsen mellan terrorist och frihetskämpe är ofta hårfin och terrorism utförd av stater räknas sällan som sådan.

För att citera Wikipedia: “The concept of terrorism is itself controversial because it is often used by states to delegitimize political or foreign opponents, and potentially legitimize the state’s own use of terror against them”. Detta tycker jag stämmer ganska väl in på Rysslands förhållande till tjetjenerna. Den rysk-Kadyrovska taktiken att angripa släktingar till sina fiender är t.ex. ett skolboksexempel på terrorism.

Är man frihetskämpe om ´man uppmanar till våld mot civila? utveckla det där med “den hårfina gränsen”

Andreas>> Min poäng var att samma person kan benämnas som terrorist eller frihetskämpe beroende på vem man frågar, eftersom dessa begrepp inte är entydigt definierade. Maschadov var ett bra exempel. Var han verkligen terrorist?

Naturligtvis har uppmaning till våld mot civila ingenting att göra med att vara frihetskämpe.

Ett islamistiskt emirat är kanske inte min personliga kopp te, men jag vill inte ansluta mig till kören som tvångsmässigt måste ta avstånd från allting som inte ryms inom den socialliberala fyrkanten. Metoderna är en sak, men målen kan de väl gott få formulera lika väl som tjetjener och nordkaukasier med andra politiska uppfattningar.

Ha ha, har man väl börjat med konspirationsteorier är det nog svårt att sluta, och då blir naturligtvis Kalle K en rysk inflytelseagent om han inte entydigt tar ställning för sajten i textstorlek 48.

“бывшего официального коммунистического агента” :)

а я то думал что бывшими агенты не бывают… :)

сайт! Какой проект российских спецслужб?! Это просто терроризм!

Alkaydizatsiya vostaniya i likvidatsiya separatistskoy respubliki v svyazi s provozglosheniem Emirata, okonchatelno lishaet chechenskogo soprotivleniya vsyakoy simpatii i podderzhki so storony zapada. Vot logika versii o proekte.

Alkaydizatsiya – эт чё тако за слово? Алкоголизация? Водки им бесплатной подогнали?
Я бы Кавказ вообще немедленно от России отделил. Пусть их турки содержат.

Stängt för kommentering.