Ny bloggsamling med ryska pusselbitar

ryskmosaik.jpgNär jag läste Vilhelm Konnanders artikel om svenska östeuropabloggar blev jag lite förvånad över det fina omdöme han gav min webbplats. Jag har ju aldrig strävat efter att bli en uppmärksammad bloggare, jag har mest använt bloggen som ett ställe där jag kunnat använda idéer och tankar som inte passat in någon annanstans. Djuplodande Rysslandsbevakning är ju inte nödvändigtvis det som alltid står högst upp på dagordningen på stora svenska dagstidningars redaktioner, och dessutom kan det vara administrativt krångligt att låta en lokalreporter skriva om saker som inte är lokala – vem ska då bevaka kommunfullmäktige i Burlöv?

I alla fall, Vilhelm Konnanders artikel gjorde också att jag upptäckte ett antal intressanta bloggar som jag tidigare inte känt till. Efter att ha funderat vidare på detta kom jag fram till att jag skulle vilja samla inläggen från flera Rysslandsrelaterade svenskspråkiga bloggar (norska och danska går givetvis lika bra) på ett ställe. Där tänkte jag också lägga mina egna Rysslandsrelaterade svenskspråkiga texter, så att de som vill lättare slipper se mina texter på andra språk eller om andra ämnen.

Och nu har jag gjort det. Det trevliga är att alla fem bloggare – med olika perspektiv och olika inriktining – som jag kontaktade, ville vara med. Den tekniska utformningen är inte helt färdig och perfekt (det är ju aldrig någonting), men det är väl lika bra att publicera adressen nu. Den är www.ryskmosaik.net.

Och vad är då vitsen? Bloggaren Martin Paulsen svarade så här på min förfrågan:

Det er en god idé å opprette et eget nettsted for skandinaviskspråklige blogger om Russland-relaterte spørsmål, og jeg blir gjerne med på dette prosjektet. Det er et stort poeng for meg at dette stoffet blir publisert på nettopp skandinaviske språk for å nå et publikum som ikke føler seg like komfortabel med å lese på engelsk.

Jag å min sida tror att det här kan vara viktigt också för alla oss som utan större problem klarar att läsa både engelska och ryska. Det är viktigt att belysa utvecklingen i Ryssland ur nordiskt perspektiv, för en nordisk publik, och då givetvis på nordiska språk. Jag hade gärna tagit med en finländsk bloggare, eftersom Finland är det nordiska land som har närmast relation till Ryssland, men jag har ännu inte hittat någon svenskspråkig rysslandsbloggare i Finland.

På webbplatsen Rysk mosaik visas nya inlägg i de deltagande bloggarna. Föreslå gärna fler bloggar som skulle kunna passa profilen här. En blogg i Danmark skulle platsa bra, likaså en nordisk bloggare på plats i Ryssland. Ett par bloggare i Ryssland nämndes visserligen i Vilhelm Konnanders artikel, men jag bedömde att deras inriktning inte var rätt för just det här projektet.

Varje inlägg visar originalbloggens namn som samtidigt är länk till originalbloggen, inläggets rubrik som samtidigt är länk till inlägget på originalbloggen, samt de första 250 orden ur inlägget. Någonstans måste man ju dra en gräns, även om just 250 ord ena gången kan kännas som för lite, andra gången som för mycket.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Ny bloggsamling med ryska pusselbitar”

Jag har funderat på det. Men de flesta medverkande verkar vara ense om att det är bra som det är nu – och det var ju förutsättningen när jag frågade om de ville delta.

Hej!

Ska jag sålunda tolka det som att rysk mosaik skulle utesluta exempelvis engelskspråkiga bloggar som min egen eller bloggar på omväxlande engelska och finska som IStori (http://istori.blogspot.com/)? Frågan är sålunda om syftet är att ämnet eller språket skall stå i fokus. Vad gäller avgränsningen till Ryssland förefaller den möjligen för snäv, då antalet nordiska bloggar om rysk politik torde vara begränsat. Detta sagt, vill jag avsluta med att lovorda detta initiativ. Det är verkligen roligt om man kunde skapa ett regionalt “bloghub” om samhälle och politik i Ryssland eller Östeuropa generellt. Jag kommer inom de närmaste dagarna sålunda att uppmärksamma Rysk mosaik på Global Voices.

Lev väl!

Vilhelm

Stängt för kommentering.