Högerskräll i Finland

Centerns Matti Vanhanen fortsätter troligen som Finlands statsminister också efter söndagens val – men bara med nöd och näppe. Och han får byta kompisar. Socialdemokraterna som suttit med i regeringen sedan 1995 blåstes nu bort av en oväntat stark högervind.

Samlingspartiet, den finska motsvarigheten till moderaterna, ökade sitt platsantal från 40 till 50 platser av de två hundra i finska riksdagen. Därmed har partiets 35-årige ordförande Jyrki Katainen en säker plats i nästa regering. Katainen har försiktigt flaggat för finskt medlemskap i Nato.

Den andra stora vinnaren var det högerpopulistiska missnöjespartiet Sannfinländarna, som mer än fördubblade sin röstandel till 4 procent. Frän kritik mot EU-byråkrati, de etablerade partierna och svenskundervisning i de finska skolorna gav utdelning. Framför allt är det ändå den vältalige partiledaren Timo Soinis skickliga demagogi som är nyckeln till partiets framgång.

Invandringspolitiken är ingen stor fråga i Finland, delvis därför att antalet invandrare är mycket blygsamt. Sannfinländarna har ändå försökt samla poäng genom att kräva att invandrare som begår brott ska utvisas – oavsett hur lindriga brotten är.

För första gången hade en kandidat med invandrarbakgrund en realistisk chans att komma in i finska riksdagen. De Grönas Zahra Abdulla stupade dock på mållinjen.

De Gröna gjorde ett bra val. Ändå hamnade partiets ordförande Tarja Cronberg utanför riksdagen, trots att De Gröna samlade smått sensationella 11,7 procent av rösterna i hennes valkrets, Norra Karelen. I det finska valsystemet finns inga utjämningsmandat, och många röster i små valkretsar går därför förlorade.

Sydsvenskan 2007-03-19

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.