Palatsintriger i stället för politik

zubkov.jpgI Ryssland finns det egentligen ingen premiärminister. Viktor Zubkovs officiella titel är ”regeringens ordförande”. Den regering han är ordförande i är i praktiken inte heller en regering, utan snarare en expertkommission som effektuerar beställningarna uppifrån – ungefär som på sovjettiden.

Fram till 1991 bestämde kommunistpartiets centralkommitté och dess generalsekreterare vilka beställningar som skulle skickas till regeringen. I Putins Ryssland har presidentadministrationen tagit kommunistpartiets plats. Presidentens män sitter nu i partiledningens tidigare kabinett, ett stenkast från Kreml där presidenten har sitt kontor.

Makten i Ryssland ligger i dag hos presidenten och hans omgivning, därför spelar det ingen större roll vem som är regeringens ordförande. Då kan man undra varför den oväntade tillsättningen av Viktor Zubkov på denna post har vänt upp och ner på rysk politik.

Förklaringen är enkel: politiken har i Ryssland sedan länge ersatts av palatsintriger, och tillsättningen av Viktor Zubkov är ett tecken i tiden. Ett tecken från ovan, från presidentadministrationen. Frågan är bara hur det ska tolkas.

– Det här visar att Ryssland är ett land där en enda person bestämmer, och alla hans beslut går igenom utan minsta strid. Och efter alla dessa beslut springer en hord journalister och politiska analytiker som förklarar att precis detta var det som tvunget skulle hända, säger den ryske journalisten Leonid Radzichovskij i en intervju i den frispråkiga radiostationen Echo Moskvy.

Han menar att alla spekulationer i dagens situation är lika tillförlitliga som att spå i kaffesump. Men det är det enda som återstår för ryska politiska kommentatorer.

En del gissar att Zubkov ska bli en stark premiärminister som för Putins politik vidare. Andra gissar att Zubkov nästa år i stället får bli en svag president som låter Putin bestämma från kulisserna.
I sitt tal i ryska parlamentet talade Viktor Zubkov om den politik hans nya regering ska driva. Korruptionen ska bekämpas, militärindustrin och jordbruket ska få nya investeringar, pensionärer, krigsveteraner och anställda inom försvarsmakten ska få det bättre ställt. Men allt detta är ointressant så länge ingen vet om Zubkovs regering får något att säga till om.

I vilket fall behöver Zubkov inte bekymra sig om parlamentsvalet som närmar sig. Han behöver inte heller gå med i något parti. Han har fått presidentens förtroende, och det räcker.

Fakta: Kommande val i Ryssland
Parlamentsval, december 2007: Sexton partier får delta i valet. En ny vallag stoppar oberoende kandidater, förbjuder valförbund och höjer valbarhetsspärren till sju procent. Därmed väntas bara tre eller möjligen fyra partier komma in i parlamentet. Två av partierna är skapade av presidentadministrationen: Eniga Ryssland och Rättvisa Ryssland. Dessa två Kremltrogna partier får troligen egen majoritet. Därut-över väntas kommunistpartiet och möjligen Vladimir Zjirinovskijs så kallade Liberaldemokratiska parti komma in. Inget av de verkligen liberala, västinriktade partierna har någon chans.
Presidentval, mars 2008: En oändlig källa för spekulationer. Den kandidat som Vladimir Putin pekar ut i sista stund kommer troligen att vinna valet. Putin själv kan enligt konstitutionen inte ställa upp för en tredje mandatperiod i rad. Däremot har det spekulerats i att han skulle kunna ställa upp igen i följande presidentval våren 2012.

(Sydsvenskan, 2007-09-15)

Mer om ryska val:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Palatsintriger i stället för politik”

Håller med i allt du skriver, jag tror personligen att Putin har tillsatt Zubkov bland annat för att söka röja upp bland korrupta banker, och därmed fullfölja det arbete salig centralbankschef Kozlov gjorde fram till hans för tidiga död för över ett år sedan. Men jag vet inte, om jag ska vara ärlig, mer än någon annan, om vad som _egentligen_ ligger bakom detta.

Stängt för kommentering.