Nu byter de stolar igen

Nedräkningen har börjat. På måndag lämnar Dmitrij Medvedev tillbaka Kremls nycklar till sin företrädare och efterträdare, Vladimir Putin. Men vad har Medvedev egentligen gjort under sina fyra år i ryska maktens högborg, annat än att vakta Putins stol?

Till stor del har han gått Putins ärenden. Dessutom har han ritat om tidszoner och vridit om klockan för att vara ryska kor till lags. Han har också bytt skylt på alla polisstationer.

Men framför allt har han pratat. Frihet, modernisering, rättstat och kamp mot korruptionen har han nämnt så många gånger att de flesta tappat räkningen.

Efter vinterns protester mot valfusk har de ryska makthavarna visserligen tvingats till små eftergifter. Det har blivit möjligt att registrera nya partier, och snart ska ryssarna få rösta om sina guvernörer. Men i huvudsak har de vackra orden förblivit just – vackra ord.

Det första tunga beslut som Dmitrij Medvedev fattade var att förlänga nästa presidents tid vid makten. Det tog Medvedev bara sju veckor att driva igenom grundlagsändringen som nu gör det möjligt för Vladimir Putin att sitta kvar i ytterligare två sexårsperioder, ända till år 2024.

Att grundlagsändringen var skräddarsydd för Vladimir Putin var det få som betvivlade – hur skulle det annars ha varit möjligt att genomföra den på några veckor, med expressbehandling i alla regionala lagstiftande församlingar som givetvis enhälligt stöttade ändringen?

Andra förändringar har inte gått lika smidigt. Medvedevs skötebarn, en radikal reform av det genomkorrupta ryska polisväsendet, har i praktiken mest inneburit att polisen bytt skylt. Det gamla sovjetiska ordet “militsija” har avskaffats, och polisen heter nu “politsija”. Polisbilar har målats om och polisen har fått löfte om nya, snyggare uniformer.

Men inkompetenta och korrupta poliser har inte fått sparken. I stället har höga polischefer kunnat fylla sina fickor med mutpengar när deras anställda gått igenom en granskningsprocess.

Inte heller har polisbrutaliteten minskat – bara de senaste veckorna har flera uppmärksammade dödsfall ägt rum på häkten. I mars dog en 52-årig man av sprucken ändtarm efter att han blivit våldtagen med en champagneflaska på en polisstation i Kazan.

Ändå sitter polisens högsta chef inrikesminister Rasjid Nurgalijev säkert. Medvedev kan inte avskeda honom utan Vladimir Putins godkännande. Att avskeda hela regeringen hade varit ännu mer otänkbart – det är ju Putin som är premiärminister.

Och polischefen Nurgalijev är Putins man. Han har suttit som fastklistrad på sin ministertaburett sedan 2003. Då var Medvedev Putins kanslichef.

– Varför sitter Nurgalijev kvar, undrade en oförskämd journalist när Dmitrij Medvedev i veckan höll sin sista presskonferens som president.

Att sparka alla är ingen lösning, menade Medvedev. Man måste arbeta konstruktivt. Och fyra år är en kort tid, man hinner inte ändra på allt. Och nästa vecka ska hela regeringen ändå avgå, lade han till.

På måndag byter tandemparet Putin och Medvedev plats igen. Premiärministern blir president, presidenten blir premiärminister. Och precis som förra gången är det bara en sak Putin tar med sig från sitt gamla arbetsrum till det nya: makten.

Sydsvenskan 2012-05-02

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Nu byter de stolar igen”

Att Medvedev denna dag tagit på sig frugans rock, ska vi tolka detta som en stilla gender-bender protest som de hbt-fientliga lagar som nyligen röstats igenom i flera ryska städer?

Stängt för kommentering.