Vitryska rubeln devalveras med 36%

Marknadsekonomins lagar gäller inte i Vitryssland. Där är det Aleksandr Lukasjenko som bestämmer valutakurserna. Trodde han. Och ingen vågade säga emot. Därför har vitryssarna tvingats leva i ett ekonomiskt ingenmansland i över två månader. Nu är det slut, kanske – om det räcker med dagens blygsamma devalvering av den nationella valutan på ynka 36% för att återställa förtroendet för Vitrysslands ekonomi.

Redan i början av april var det klart för alla professionella bedömare att Vitryssland måste devalvera valutan för att inte ekonomin ska kollapsa helt och hållet. Men det var inte klart för Lukasjenko. Han hade bestämt sig för att valutakursen skulle vara stabil. Alla i Vitryssland vet vad som händer om man säger emot Lukasjenko. Alltså skulle valutakursen vara stabil.


Den ende som inte lydde presidenten var boven i dramat, den vitryska rubeln själv. Den struntade i vad Lukasjenko sade och blev mindre värd för varje dag. Ingen ville ta i den längre, alla ville ha dollar och euro i stället. Kursen var stabil, men det gick inte längre att köpa valuta. Folk tog ut alla sina besparingar och köpte det som fanns att köpa, från salt och tunnelbanepoletter till bensin och mjöl.

Snart var butikshyllorna lika tomma som växlingskontorens kassaskåp. Först försvann alla importerade varor, eftersom företagarna inte längre kunde växla till sig hårdvaluta för att importera. Sedan började andra saker försvinna från hyllorna. Nationalbanken slutade sälja guld mot vitryska rubel och krävde betalning i västvaluta.

Men Lukasjenko gav sig inte. Han hade bestämt sig för att valutan skulle vara stabil. Varför ville rubeln inte lyda honom när alla andra lydde? Och inte ens Ryssland var längre att lita på, visst lovades det pengar, men för lite, för sent, och så ville ryssarna köpa gasledningen genom Vitryssland för sina pengar. Och konstigt nog tyckte till och med den ryska presidenten att Lukasjenko hade gått väl långt i förföljelsen av oliktänkande. Har man hört på maken?

Inte heller från väst kunde man denna gång vänta sig ekonomiskt stöd. Sanktionerna skulle inte lyftas om inte de politiska förföljelserna av oppositionen och fria massmedier tog slut, hette det. Lukasjenko mjuknade lite och lät några oppositionella slippa undan med villkorliga fängelsestraff.

Men det var för lite och för sent. Ingen ville ge honom mer pengar för att fylla det stora svarta hålet i statens kassakista. Under måndagseftermiddagen bekräftade nationalbanken till slut, att den vitryska rubelsn nya officiella kurs mot dollarn på tisdag skulle bli 4.930, jämfört med 3.155 dagen innan. Dollarn blir 56% dyrare – eller om man räknar på andra hållet, som man brukar, så blir det en devalvering (värdeminskning) av den vitryska valutan med 36%. Frågan är om det räcker för att folk ska sluta hamstra valuta och varor. På svarta marknaden har man under senaste veckan fått betala uppemot 7.000 rubel för en dollar, och trots nyheten om devalveringen finns det på måndagskvällen fortfarande ingen valuta att köpa i växlingskontoren i Minsk.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Vitryska rubeln devalveras med 36%”

Det är intressant att tänka på att den vitryska rubeln ursprungligen är samma sovjetiska rubel som den ryska. Precis som Ryssland har även Vitryssland faktiskt redan en gång strukit nollor på rubelsedlarna på grund av den höga inflationen. I Ryssland strök man tre nollor den 1 januari 1998. I Vitryssland strök man först en nolla den 20 augusti 1994. Det stoppade inte inflationen, och den 1 januari strök man tre nollor.

I Rysslad kostar en dollar nu ungefär 28 ryska rubel. Om inflationen och den ekonomisk utvecklingen hade varit likadan i Vitryssland borde en dollar alltså kosta ungefär 2,8 vitryska rubel, eftersom man i Vitryssland strukit en nolla mer än i Ryssland. Men så är det som bekant inte, i stället kostar en dollar nu ungefär 5 000 vitryska rubel enligt den officiella kursen, och kanske uppemot 7 000 på fria marknaden. Återstår att se om marknadskursen nu sjunker när den förväntade devalveringen till slut har skett.

Stängt för kommentering.