Rysslands framtid är här – Putin 2024

När de hade lämnat det stora beskedet kramades de. Rungande applåder. Så turades de om att gå upp på scenen och hålla tal till den begeistrade publiken som fyllde hela arenan. Till slut gick de upp på scenen tillsammans och vinkade till publiken från podiet. Koreografin på maktpartiet Enade Rysslands kongress ser ut som en parodi på det Putin och Medvedev håller på med i det verkliga livet.

Jag råkar vara i S:t Petersburg på ett seminarium för ryska journalister som ska bevaka de kommande valen när beskedet från maktens boningar kommer. Beskedet dyker upp i form av en kort textrad på min läsplatta. Jag går fram och trycker läsplattan i händerna på föreläsaren som berättar om kampen mot valfusk. Han blinkar, läser högt, och snart är nyheten på den stora skärmen.

Det hörs några suckar, någon viskar, och en beslutsam röst säger “nu är det dags att lämna landet”. Men ingen är förvånad över beskedet att Vladimir Putin ska bli Rysslands nästa president.

– Det är i alla fall ärligt att de berättar det nu, i stället för att man ska hålla på med den här löjliga gissningsleken, säger föreläsaren efteråt.

Dagens besked innebär att Vladimir Putin nu kan sitta av två nya, förlängda mandatperioder, sammanlagt tolv år. Att han inte skulle bli vald finns inte på kartan. Trots alla problem är livet i Ryssland drägligare än det varit någon gång under landets långa historia. Oljepriset är återigen högt, Putins lag styr massmedierna, och det finns ingen seriös motkandidat. Skulle en sådan mot förmodan dyka upp finns det ingen risk att valmyndigheten skulle kunna registrera honom. Rysslands nästa president heter alltså Putin.

Men allt detta visste vi ju egentligen redan. Den stora frågan gällde när och hur detta skulle meddelas. När jag ser hur vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Det som ligger närmast till hands är hysteriskt skratt och kullerbyttor i hotellkorridoren, men jag undviker risken för tvångsomhändertagande genom att skriva ett blogginlägg.

Alltså hur. Det kan man se i kvällens huvudnyhetssändning Vremja, med samma signaturmelodi, samma namn och samma klockslag som på sovjettiden. Och åtminstone för dagen är även innehållet snarlikt, även om koreografin som sagt är betydligt mer skickligt regisserad.

Det styrande partiet håller partikongress. Rad efter rad med undersåtar som klappar händerna. Allt går i partiets färger som också är flaggans färger. Men det som får mig att vilja göra kullerbyttor i den långa hotellkorridoren är vad partiledarna säger. Det värsta är att jag nästan tror på dem. De är skickliga skådespelare.

Först Putin:

Предлагаю, чтобы список «Единой России» на выборах в Государственную Думу Российской Федерации 4 декабря текущего года возглавил действующий глава государства Дмитрий Анатольевич Медведев. Считаю, что это поднимет авторитет партии и обеспечит ей ожидаемую и честную победу.

Jag föreslår att första namn på Enade Rysslands valsedel i det kommande valet till Ryska Federationens Statsduma den 4 december innevarande år blir det nuvarande statsöverhuvudet Dmitrij Anatoljevitj Medvedev. Jag anser att detta kommer att höja partiets auktoritet och ge partiet den väntade ärliga segern.

Alltså hur var det nu igen? Skulle Medvedev höja partiets auktoritet? Hur skulle det se ut? Det är ju Putin som är den stora ledaren, medan Medvedev smälter in i tapeten så fort han lägger ner sin iPad. Applåderna är trevande, kongressdelegaterna vet inte riktigt vad de ska tycka om Putins konstiga förslag.

Men snart kommer förklaringen. Medvedevs tur:

С учётом предложения возглавить список партии, заняться партийной работой и при удачном выступлении на выборах моей готовности заняться практической работой в Правительстве я считаю, что было бы правильно, чтобы съезд поддержал кандидатуру председателя партии Владимира Путина на должность Президента страны.

Med tanke på förslaget att jag ska vara första namn på partiets valsedel, sysselsätta mig med partiarbete, och eftersom jag vid lyckat valresultat är beredd att ta mig an praktiskt arbete i Regeringen anser jag, att det skulle vara rätt om kongressen stödde partiordföranden Vladimir Putins kandidatur till presidentämbetet.

Alltså hur var det nu igen? Medvedev har inte tid att vara president längre, eftersom han ska kandidera i parlamentsvalet? Logiskt? Men varför ska han då kandidera i parlamentsvalet? Jo, vänta bara, här kommer Putin tillbaka med förklaringen:

Уверен, что «Единая Россия» победит, и, опираясь на общенародную поддержку, Дмитрий Анатольевич сможет создать новую, эффективно функционирующую, молодую, энергичную, управленческую команду, возглавит Правительство Российской Федерации, для того чтобы продолжить работу по модернизации всех сторон нашей жизни.

Jag är övertygad om att Enade Ryssland vinner, och med hjälp av det folkliga stödet kan Dmitrij Anatoljevitj skapa ett nytt, effektivt fungerande, ungt, energiskt styrande lag och bli ledare för Ryska Federationens Regering, för att fortsätta arbetet för en allsidig modernisering av vårt liv.

Javisst ja. Regeringen måste förnyas, det behövs unga, kompetenta människor där, såklart. Alltså är det bara naturligt att den unge och kompetente Medvedev blir premiärminister och sparkar de gamla, inkompetenta ministrarna.

Fast vänta nu. Vem är det som är premiärminister nu? Inte är det väl han den där, vad heter han nu igen? Något med P? Och om regeringen nu är så dålig, varför har inte den där Premiärministern sparkat den själv? Eller förresten, varför har inte Medvedev sparkat både den där inkompetente Premiärministern och hela regeringen, det hör ju trots allt till hans befogenheter som president.

Och förresten, hur var det nu igen med moderniseringen? Det var ju det Medvedev skulle syssla med när han blev president. Varför skulle det arbetet bli lättare om han lämnar presidentämbetet för att bli premiärminister under den där gamle och inkompetente P?

Nej, det börjar snurra runt i huvudet. Bäst att gå ut i korridoren för lite kullerbyttor ändå. Det behövs inga argument. Vill den där P bli P som i President igen så blir det bara så. Och så sätter vi P.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

12 svar på ”Rysslands framtid är här – Putin 2024”

Om någon missat hur det gick till på partikongressen när Putin och Medvedev talade så kan jag rekommendera det här programmet: http://tvrain.ru/news/tretiy_srok_spetsvypusk_zdes_i_seychas/ som inleds med detta. Där följer sedan en frispråkig och ganska pessimistisk diskussion med bland andra Ilja Jasjin (en av ledarna för Solidarnost) och Gleb Pavlovskij (tidigare regimvänlig spin doctor som fick sparken från Kreml i våras).

Putin sa för övrigt följande innan han kom till det stycke du har översatt ovan:

У нас в последние годы сложилась практика, согласно которой предвыборный список Единой России возглавляет президент. Считаю что не нужно эту традицию нарушать.

Huvudargumentet bakom hans förslag att föreslå Medvedev som förstanamn på partilistan tycks alltså vara att det har “blivit tradition/praxis” att göra så.

Putins pressekreterare ansåg det för övrigt nödvändigt att gå ut ikväll och klargöra att Putin fortfarande är ledare för partiet. Medvedevs förstaplats på partilistan är med andra ord endast en liten teknisk finess.

Tradition är så klart ett jättebra argument. Alltså nu har jag ju hjulat i hotellkorridoren två dagar i rad, då måste jag göra det i all evighet. Och jag som hade tänkt åka hem i morgon…

Att partikongresser är politisk teater är nog ett ganska internationellt fenomen. Så här lät det i SVT:s rapportering om valet av ny ordförande i Centerpartiet:

http://playrapport.se/#/video/2543997

“Enväldigt vald. Inte en enda av de 500 ombuden röstade emot.”

Fullständig enighet alltså, precis som i Politbyrån. :)

Att Medvedev tar över ordförandeskapet i Enade Ryssland borde man rimligen kunna se som positivt. Det är väl bra om hans idéer om modernisering osv tillämpas på partiet. Efter allt klagande på att det “inte finns några riktiga partier i Ryssland” så borde de debattörer som framfört de synpunkterna uppskatta detta som en chans till att det största partiet refomeras i mer liberal riktning.

Mig veterligen blir inte Medvedev partiordförande, bara första namn på partiets lista. Förresten undrar jag om någon av herrarna är medlem i det så kallade partiet.

Putin är väl antagligen medlem, han är ju ordförande. Men det är ju hur som helst en teknikalitet. Jag förstår inte riktigt vad det är för poäng du försöker göra av att de eventuellt inte är medlemmar. Att de är snåla och inte vill betala medlemsavgiften, eller vad?

Putin är inte alls medlem, och det är inte alls en teknikalitet, utan ytterligare ett bevis på att Enade Ryssland inte är ett politiskt parti i ordets vanliga mening. Varför är då Enade Ryssland inte ett parti? Det försöker jag svara på här.

Vi i Sverige har en kung. De i Ryssland har Putin. Någon som tänker förändra ordningen? Kungen, ja, han sitter lösare än Putin.

Jag kan rekommendera Garri Kasparovs ganska långa men läsvärda text “Sagan om valen” som går att läsa i tre delar på hans blogg ( http://garry-kasparov.livejournal.com/ )

Följande utmärkta lilla stycke om Medvedevs presidentskap och skådespelartalang avslutade första delen av “Sagan” (som publicerades i början av augusti):

Дмитрий Медведев не подвел своего “крестного отца”, ни на йоту не отступив от предназначенной ему роли. Разглагольствования о свободе и либерализации путинский выдвиженец успешно сочетал с подписанием самых драконовских законопроектов, закрепивших всемогущество путинской вертикали власти. Беспредел силовых структур в отношении активистов оппозиции облекался в гладкие юридические формулировки законов. А на внешнеполитическом фронте Медведев взял на себя ответственность за давно намеченную Путиным войну против Грузии.

Но главное — Медведев оставался абсолютно индифферентным к становящимся все более истеричными призывам разномастной либеральной челяди, мечтающей увидеть в нем нового царя-освободителя. Практически любой человек, даже с самым микроскопическим личностным потенциалом, оказавшись в президентском кресле, мог бы попробовать мобилизовать полагающийся ему по Конституции безграничный ресурс власти для изменения ситуации на политическом Олимпе. Но Медведев, обладающий нулевым индексом самостоятельности, все время обращал в ничто все попытки использования президентских полномочий против “назначенного” им премьер-министра. Медведевский миф в рамках путинского сценария сработал идеально, сумев ввести в заблуждение как искушенных западных политиков, так и склонную к идеализму российскую либеральную общественность. И.о. Президента России, пожалуй, мог бы претендовать на голливудскую премию в специальной номинации “За самую длинную паузу в истории театра и кино”, позволившую так долго сохранять интригу в иллюзорной дилемме “Путин или Медведев?”


Jag gör ett försök till översättning även om det förstås är svårt att göra texten full rättvisa:

Dmitrij Medvedev svek inte sin “gudfar”, då han inte avvek en jota från den honom tilldelade rollen. Tomt prat om frihet och liberalisering kombinerade Putins utsedde framgångsrikt med undertecknande av de mest drakoniska lagar som har förstärkt Putins maktvertikals allsmäktighet. Laglösheten inom ordningsstrukturerna i förhållande till oppositionens aktivister kläddes i slappa juridiska formuleringar av lagarna. Och på den utrikespolitiska fronten tog Medvedev på sig ansvaret för det sedan länge av Putin planerade kriget mot Georgien.

Det viktigaste är dock att Medvedev förblev fullständigt oberörd av de efter hand allt mer hysteriska kallelserna från allehanda liberala underhuggare, som drömde om att i honom få se en ny tsar och befriare. Praktiskt taget vem som helst, till och med med den mest mikroskopiska personlighetspotential, skulle, efter att ha hamnat i presidentfåtöljen, kunna ha försökt mobilisera den obegränsade maktresurs som konstitutionen försett honom med till att förändra situationen på den politiska Olympen. Men Medvedev, med sin fullständiga avsaknad av självständighet, tillintetgjorde hela tiden samtliga försök att använda presidentbefogenheterna mot den “av honom utsedde” premiärministern. Inom ramarna för Putin-scenariot fungerade Medvedev-myten perfekt eftersom den lyckades för bakom ljuset såväl erfarna västerländska politiker som den till idealism benägna ryska liberala allmänheten. Rysslands tillförordnade president skulle möjligen ha kunnat pretendera på en Hollywood-premie i den speciella kategorin “För den längsta pausen i teaterns och filmens historia”, som under så lång tid tillät bevarade av intrigen i det illusoriska dilemmat “Putin eller Medvedev?”

Stängt för kommentering.