Farligt att klappa i händerna i Vitryssland

De tysta onsdagsdemonstranterna i Vitryssland har slutat klappa i händerna. De låter mobiltelefonen göra jobbet. På onsdagskvällen lyssnade polisen efter telefoner som ringde klockan åtta.

– I andra länder slår man 112 för att kalla på polisen. Här räcker det att klappa i händerna.

Så har vitryssarna vitsat de senaste veckorna, sedan myndigheterna tagit i med hårdhandskarna för att stoppa tysta demokratidemonstranter som då och då klappar i händerna.

Ingen organisation, inga banderoller, inga slagord, inga ord överhuvudtaget – då kan polisen inte ta oss, tänkte de unga nätaktivister som startade protestkampanjen för sex veckor sedan.

De hade fel. Sammanlagt närmare två tusen handklappande demonstranter har hittills gripits för störande av den allmänna ordningen, och många har dömts till korta fängelsestraff.

Nu har nätaktivisterna ändrat taktik. I stället för att klappa i händerna samlades de på förutbestämda platser och ställde in sina mobiltelefoner på ringning klockan åtta. När telefonerna har ringt klart är demonstrationen slut.

– Vi gör det därför att polisen har börjat gripa folk i så stora mängder och ställa folk inför rätta. Vi tänker på deltagarnas säkerhet, säger nätaktivisten Vjatjaslau Dzijanau.

Han är samordnare för protestgruppen på webbplatsen vKontakte, den ryska motsvarigheten till Facebook. Han befinner sig i säkerhet i Polen, dit han tvingades fly efter presidentvalet i december förra året, när vitryska KGB började leta efter honom.

Ett par timmar före demonstrationen på onsdagskvällen blev det plötsligt svårt för vitryska internetanvändare att komma åt vKontakte. Poliser fanns stationerade vid demonstranternas samlingsplatser i god tid, och civilklädda poliser slog fotografer som försökte ta bilder när demonstranter greps.

På plats i Minsk fanns 28-åriga Viktoria som har deltagit i varje demonstration från första början.

– Jag vill ändra något i det här landet, så att vi får det som folk. Vi klappar händerna för att visa att vi är fria människor, för att visa hur många vi är och att vi är tillsammans.

Under de tidigare aktionerna har hon sett många gripas men hittills klarat sig. Kanske därför att polisen i första hand haffar unga studenter och män med långt hår, säger hon.

– Nu är det ännu svårare för polisen att förklara varför de griper folk.

.

Fakta: Hundratals gripna vid onsdagsdemonstrationer
1 juni: Första demonstrationen i Minsk, ett hundratal deltagare.
8 juni: Antalet tysta demonstranter ökar.
15 juni: Polisen använder batonger för att skingra demonstranter som klappar händerna i centrala Minsk.
22 juni: Ett tusental tysta demonstranter. Polisen använder våld. Ungefär tvåhundra grips, bland dem en svensk diplomat som snabbt släpps.
29 juni : Över hundra demonstranter grips.
Nationaldagen den 3 juli: Några få demonstanter som försöker klappa händerna medan president Aleksandr Lukasjenko håller tal grips och förs bort. Polisen använder tårgas i centrala Minsk. Ungefär 400 grips i Minsk och andra städer.
6 juli: 180 grips i Minsk, 220 i andra större städer.

Sydsvenskan 2011-07-14

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.