Kaoset fortsätter trots stora löften

Julia Tymosjenko talar i Dnipropetrovsk. Foto: www.tymoshenko.uaGasdrottningen Julia Tymosjenko eller ungdomsbrottslingen Viktor Janukovytj? Och vad spelar det för roll när landet närmar sig statsbankrutt? På söndag röstar besvikna ukrainare i första presidentvalet efter den orangea revolutionen.

Premiärministern Julia Tymosjenko tjänade en förmögenhet på gasimport från Ryssland innan hon inledde sin politiska karriär. Hennes modersmål är ryska, men i offentliga sammanhang talar hon bara ukrainska – förutom när hon träffar sin ryska kollega, Vladimir Putin.

Oppositionsledaren Viktor Janukovytj dömdes i sin ungdom till fängelse vid två tillfällen, för misshandel och för deltagande i organiserad brottslighet, något som återigen blivit slagträ i den långa och smutsiga valkampanjen. Också han har varit premiärminister, och även hans modersmål är ryska.

Julia Tymosjenko har lovat höja studiebidragen och investera statliga pengar i bostäder för mindre bemedlade. Var hon ska ta pengarna har hon inte sagt.

Viktor Janukovytj har lovat att ordna en folkomröstning om att ge ryska språket officiell status samt antytt att Ukraina kan komma att erkänna de georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien.
Snart är någon av de två president i Europas näst största land, men ingen av dem har någon lösning för Ukrainas problem: en ekonomi i fritt fall och ett politiskt system som har gått i baklås.

Båda har under valkampanjen mest sysslat med smutskastning och överbudspolitik. De har inte debatterat med varandra, ingen av dem har tagit upp några principella frågor, och vem som vinner spelar inte heller så stor roll, säger den ukrainska politiska journalisten Vitalij Portnikov:

Janukovytj har högst opinionssiffror. Foto: yanukovich.com.ua– Presidenten kan inte genomföra några stora förändringar utan parlamentets stöd. När den ena av kandidaterna vinner gör den andra allt för att motarbeta presidenten. Vi får samma kaos som hittills, bara utan Jusjtjenko.

Andra varianten är att Tymosjenko och Janukovytj sluter fred efter valet och regerar tillsammans, den ena som president och den andra som premiärminister.

– Också det skulle innebära att allt blir som det är nu.

Ukrainsk politik liknar en dagisgrupp i en sandlåda där det bara finns en hink och en spade. Talarstolen i parlamentet blockeras ofta av partier som inte har fått sin vilja igenom. Då kan inga beslut fattas, även om det skulle finnas majoritet för dem. Presidenten och premiärministern gör allt de kan för att sätta krokben för varandra.

Ukrainas nuvarande president Viktor Jusjtjenko vann valet med 52 procent av rösterna efter den orangea revolutionen i december 2004.

Vid sin sida hade han då Julia Tymosjenko, som blev premiärminister. Några månader senare tvingades hon avgå och blev Jusjtjenkos bittra fiende. Nu är hon återigen premiärminister – och fortfarande presidentens fiende.

Efter den orangea revolutionen blev massmedierna friare, men i övrigt har Jusjtjenko bara lyckats genomföra symboliska förändringar. Högst 5 procent av väljarna väntas rösta på honom i söndagens val.

Tre dagar före valet föreslog Jusjtjenko att en internationell tribunal ska upprättas för att fördöma kommunismens brott. Dessutom anklagade han Julia Tymosjenko för att ha tagit stora mutor som hon nu gömmer i ett bolag på Stillahavsön Nauru. Tymosjenko svarade blixtsnabbt med att än en gång stämma Jusjtjenko för förtal.

Till skillnad från grannländerna Ryssland och Vitryssland har Ukraina riktiga val vars resultat inte är kända i förväg. Ingen av de arton kandidaterna väntas få egen majoritet på söndag. Avgörandet mellan de två kandidater som får flest röster avgörs i en andra valomgång den 21 februari.

* * *

Outsider kan slå ut Tymosjenko

Tihipko som omslagskille.Oppositionsledaren Viktor Janukovytj väntas få flest röster på söndag. Flera opinionsinstitut ger honom ungefär 30 procent.

Premiärminister Julia Tymosjenko lider av svikande opinionssiffror. Hennes stöd låg länge kring 20 procent, men har under de senaste veckorna sjunkit till ungefär 15 procent.

Den före detta nationalbankschefen, bankägaren och Swedbankchefen Serhij Tihipkos opinionssiffror har länge legat en bra bit under tioprocentsstrecket, men i veckan publicerade det ryska statliga opinionsinstitutet VTsIOM en undersökning som överraskande gav honom aningen högre stöd än Tymosjenko.

Tihipko, som i förra presidentvalet var Janukovytjs kampanjchef, och sedan dess hunnit vara allierad med Tymosjenko, lanserade en dyr reklamkampanj i december och lyckades bland annat bli avbildad på omslaget till den ukrainska upplagan av Men’s Health.

De flesta ukrainska bedömare är ändå skeptiska till hans möjligheter att slå ut Julia Tymosjenko och ta sig till andra valomgången. En del anser att de ryska opinionssiffrorna är ett förtäckt försök att påverka valets utgång.

Valdeltagandet väntas bli över 70 procent.

En något kortare version av texterna publicerades i Sydsvenskan 2010-01-15

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.