Få tror på oljekungens skuld

Fjorton år i fångläger hotar Michail Chodorkovskij, en gång Rysslands rikaste man. Rättegången väcker frågetecken.

Den fängslade före detta oljemiljardären Michail Chodorkovskij anklagas för att ha stulit all olja som oljebolaget Yukos utvann under fem års tid. Hans försvarare anser att anklagelsen är absurd, eftersom Chodorkovskij redan avtjänar ett åttaårigt straff för att ha betalat för lite skatt för samma olja.

– Om oljan blev stulen, hur kunde Yukos då betala löner till sina anställda? Och varifrån kom då de 40 miljarder dollar som Yukos betalade i skatt, undrade Chodorkovskijs försvarsadvokat Natalja Terechova, när den senaste rättegången inleddes.

Om Chodorkovskij hade varit en vanlig skattesmitare hade han troligen varit på fri fot för länge sedan.

Beslutet att gripa Chodorkovskij år 2003 var populärt bland ryssar som ansåg att oligarkerna hade skaffat sina förmögenheter med oärliga metoder. Den pågående rättegången väcker frågetecken. Enligt opinionsundersökningar tror de flesta ryssar inte att Chodorkovskij är skyldig till det han nu anklagas för.

Inte ens premiärminister Vladimir Putin verkar ha klart för sig exakt varför den person som många kallar för hans personliga fiende nu återigen står inför rätten, i alla fall om man ska lita på hans egna ord till tidningen Kommersant i augusti:

Я когда узнал о втором процессе, очень удивился, спросил, что за процесс, он ведь уже сидит свое. Какой второй процесс? Но если такой процесс идет, значит, в этом есть необходимость с точки зрения закона. Не я веду это дело!

När jag fick veta om andra rättegången blev jag mycket förvånad och frågade vad det är för rättegång, han sitter ju redan av sitt straff? Vad då för andra rättegång? Men om en sådan rättegång pågår måste det innebära att det är nödvändigt ur lagens synpunkt. Det är ju inte jag som har ansvar för den här processen!

Ändå är det uppenbart att det var just Vladimir Putin som såg till att de ryska rättsvårdande myndigheterna började intressera sig för Michail Chodorkovskij för drygt sju år sedan. Under Boris Jeltsins sista år som Rysslands president hade de ryska superrika affärsmännen, oligarkerna, stort inflytande i politiken. När Vladimir Putin fick makten för elva år sedan krävde han rättning i leden.

De två mest inflytelserika oligarkerna, Boris Berezovskij och Vladimir Gusinskij, anklagades för ekonomisk brottslighet, tvingades lämna ifrån sig sina massmedieimperier och flydde landet. Andra tystnade och fick behålla sina förmögenheter.

Michail Chodorkovskij, ägaren av det framgångsrika oljebolaget Yukos, lyssnade inte på varningarna, eftersom han inte ansåg sig ha brutit mot någon lag. Han planerade en egen oljeledning till Kina, donerade stora summor till olika demokratiprojekt och stödde oppositionspartier.

När utländska journalister frågar Vladimir Putin om Yukos-domarna blir han ofta upprörd och hävdar att Chodorkovskij “har blod på sina händer”. Han syftar då på oljebolagets säkerhetschef Aleksej Pitjugin, som är dömd till livstids fängelse för delaktighet i mord. Även den domen har ifrågasatts av internationella observatörer som politiskt motiverad.

.

Chodorkovskijs två rättegångar

1996: Chodorkovskij köper det skuldbelagda statliga oljebolaget Yukos. Organisationsförändringar och en flerdubbling av världsmarknadspriset på olja gör Chodorkovskij till miljardär.
2000: Vladimir Putin blir Rysslands president.
Februari 2003: Chodorkovskij hamnar i dispyt med president Vladimir Putin under ett möte med ett antal storföretagare. Chodorkovskij kritiserar oklarheter kring försäljningen av det statliga oljebolaget Rosneft. Putin påminner att allt inte heller har varit klart med skatteinbetalningarna från Chodorkovskijs bolag.
April 2003: Chodorkovskij berättar öppet att han tänker ge finansiellt stöd till oppositionspartier.
Oktober 2003: Säkerhetstjänsten FSB griper Chodorkovskij när hans flygplan mellanlandar i Novosibirsk. Han anklagas för skattebrott.
April 2004: Första rättegången mot Chodorkovskij börjar i Moskva.
Maj 2005: Chodorkovskij döms till nio år i fångläger för skattebrott.
September 2005: I nästa instans sänks straffet till åtta år i fångläger.
Oktober 2005: Chodorkovskij börjar avtjäna sitt straff i arbetsläger i staden Krasnokamensk nära kinesiska gränsen, där han arbetar i en sömnadsverkstad.
Augusti 2008: Chodorkovskij förvägras villkorlig frigivning i förtid, bland annat därför att han vid ett tillfälle inte hållit händerna bakom ryggen när han enligt fängelsereglementet skulle ha gjort det, och för att ha druckit te i fel rum.
Mars 2009: Andra rättegången mot Chodorkovskij inleds i Moskva. Han anklagas för att ha stulit 350 miljoner ton olja som hans oljebolag utvunnit.
November 2010: Slutpläderingar i andra rättegången. Åklagaren kräver 14 år i fångläger. Det är oklart om de sju år Chodorkovskij redan har suttit ska räknas bort från domen.
December 2010: Domen avkunnas.

Mer på temat:

En annan version av texten publicerades i Sydsvenskan 2010-11-05

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Få tror på oljekungens skuld”

Enligt den opinionsundersökning du hänvisar till har på frågan om de följer rättegången mer än 48 procent av de tillfrågade svarat att de inte alls gör det och 26 % känner inte ens till rättegången. Till detta ska läggas 11 procent som valt att inte svara. Endast 2 procent uppgav att de följer rättegången noggrant. Och på frågan om man tror på anklagelserna mot Chodorkovskij har endast 37 % överhuvudtaget svarat.

Jag förstår alltså inte var du får ifrån att “de flesta ryssar inte tror att Chodorkovskij är skyldig till det han nu anklagas för”. Det är kanske möjligt, men det visar inte Levadas undersökning, utan snarare är det så att de flesta ryssar inte alls är insatta i rättegången, eller rentav inte ens hört om den.

För övrigt hade jag för mig att Chodorkovskij köpte Yukos 1995 och inte 1996 som det står i denna artikel.

Angående 1995 eller 1996: det är en definitionsfråga. Yukos ingick i de så kallade “pantauktionerna” (залоговые аукционы) vilket innebar att aktierna först, i december 1995, överlämnades till Chodorkovskijs bank Menatep i form av pant, i utbyte av lån till statsbudgeten. Efter presidentvalet 1996 övergick den formella äganderätten till Menatep.

Angående opinionsundersökningen skulle det nog ha stått “de flesta ryssar som följer rättegången anser…”, det har du rätt i. Många vet nog inte ens att rättegången pågår, den är ju inte speciellt synlig i de statliga tv-kanalerna.

“Mars 2009: Andra rättegången mot Chodorkovskij inleds i Moskva. Han anklagas för att ha stulit 350 miljoner ton olja som hans oljebolag utvunnit.”

Hur stjäl man 350 miljoner ton olja?

“När jag fick veta om andra rättegången blev jag mycket förvånad och frågade vad det är för rättegång, han sitter ju redan av sitt straff? Vad då för andra rättegång? Men om en sådan rättegång pågår måste det innebära att det är nödvändigt ur lagens synpunkt. Det är ju inte jag som har ansvar för den här processen!” Citat Vladimir Putin.

Jag svarar med ett annat citat:

”If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the State can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. It thus becomes vitally important for the State to use all of its powers to repress dissent, for the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the State.”

Citatets upphovsman anses vara Joseph Goebbels, men det skulle lika gärna kunnat vara Vladimir Putin som sade det idag, och jag tror inte att han skulle förneka det heller såvida han inte har något att vinna på att ljuga om detta också.

Roger Klang, Lund Scaniae Sverige

Stängt för kommentering.