Vem finns kvar att mörda i Ingusjien?

Morden på regimkritiker och människorättsaktivister i Norra Kaukasus har blivit så många att man börjar trappa räkningen, speciellt eftersom vi sällan får veta vad som ligger bakom morden. Men det finns en logik bakom händelserna: som alltid handlar det om pengar och makt.

I veckan dödades Maksjarip Ausjev, företagaren som blev oppositionsaktivist när hans son kidnappades av polisen. Då sammankallade han en stor demonstration mot dessa försvinnanden, och med hjälp av uppmärksamheten lyckades han i sista stund frita sonen och ytterligare en släkting.

Maksjarip Ausjev avslöjade också ett hemligt fängelse där många försvunna personer uppenbarligen hållits inlåsta av de så kallade säkerhetsstyrkorna innan de försvunnit för gott. Inga myndigheter var intresserade av att undersöka saken vidare.

För drygt ett år sedan dödade den ingusjiska polisen Magomed Jevlojev, affärsmannen som avslöjade valfusket i parlamentsvalet 2007. Då var det officiella valdeltagandet i republiken 98% trots att vallokalerna gapade tomma. Jevlojev var också ägare till den regeringskritiska webbplatsen Ingushetia.ru, sedermera Ingushetia.org.

Efter Magomed Jevlojevs död tog Maksjarip Ausjev över webbplatsen. Porträtt av de två mördade männen ligger nu högst upp på webbplatsens ingångssida, tillsammans med orden Их убили за правду – De mördades för sanningen.

Ausjev hjälpte också vid flera tillfällen journalister från Moskva som råkat illa ut när de försökt undersöka korruptionen i Ingusjien. Senaste tillfället var för två veckor sedan, när journalister från tv-kanalen REN-tv tvingades fly efter att ha blivit hotade när de filmade hus som tillhör släktingar till republikens före detta president Murat Ziazikov. Ziazikov tvingades avgå för ett år sedan, efter mordet på Magomed Jevlojev, men många av hans släktingar och vänner har fortfarande höga poster i Ingusjien.

Sammanträffande eller inte, men Maksjarip Ausjev dödades direkt efter det att REN-tv visat materialet de samlat. I ett inslag intervjuades Maksjarip Ausjev som bland annat sade följande:

Så här fungerar systemet i Ingusjien: när ditt företag får första anslaget på 30 procent, de pengarna ger du till Rustanbek Ziazikov. Först därefter överförs resten av pengarna till dig.

En dag efter att intervjun sänts sköts Maksjarip Ausjev ihjäl i sin bil. Attentatsmännen sköt med automatkarbiner från tre håll och polisen hittade ett sextiotal tomhylsor kring den sönderskjutna bilen.

Rustanbek Ziazikov är före detta presidentens bror. Många i Ingusjien anser att Ziazikovklanens intressen bevakades av premiärministern Rasjid Gajsanov, som den nya presidenten Junus-Bek Jevkurov nyligen avskedade.

Det finns indikationer på att Ziazikovklanen betalat stora pengar till islamistiska rebeller för att slippa deras attacker. Junus-Bek Jevkurov sägs varken ta eller betala mutor, och inte heller låter andra göra det, vilket givetvis är bra – men vilket också leder till att han får både den gamla eliten och islamisterna mot sig. Plötsligt får de inga pengar.

I mitten av augusti skrevs Jevkurov ut från ett sjukhus i Moskva, sju veckor efter ett attentat som nästan tog hans liv. Två dagar senare dödades Ingusjiens byggnadsminister Ruslan Amerchanov av en beväpnad man som lyckades ta sig in på hans kontor. Den troliga anledningen till dådet var att Amerchanov höll på att gå igenom statliga byggprojekt för att se hur anbudsförfarandet hade gått till, vart pengarna tog vägen och huruvida byggen fanns i verkligheten och inte bara på pappret.

Det finns många i Ingusjien som inte vill att sanningen om korruptionen ska komma fram. Troligen var det de som också dödade Maksjarip Ausjev. Vem är nästa?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Vem finns kvar att mörda i Ingusjien?”

Tack för en utmärkt redogörelse i ett ytterst viktigt ämne!

Men har du inte blandat ihop Ausjev och Jevlojev i stycket om att hjälpa journalister från Moskva? Den senare var ju inte vid liv för två veckor sedan.

Stängt för kommentering.