Världens basar stängs i Moskva

Савеловский рынокEn värld i sig. Rad efter rad med kinesiska restauranger, vietnamesiska snabbmatsstånd, massagesalonger, tandläkare, en badanläggning, och framför allt kläder. Kilometer efter kilometer med fraktcontainrar, omvandlade till små butiker för kläder och skor, importerade från hela världen. En stad av containrar.

Utanför portarna stod polisen och samlade in femhundralappar och tusenlappar av dem som inte kunde uppvisa pass med rätt stämpel. Därför gick många av Tjerkizons invånare sällan ut i “staden” – så kallade de den del av Moskva som låg utanför containerstadens murar.

Än mer sällan gick polisen in, trots att där fanns mycket pengar att hämta. Tjerkizon, eller Tjerkizovskijmarknaden, som den oficiellt hette, var en gås som värpte gyllene ägg. Frågan om gåsens beskydd var avgjord på en nivå långt över kvarterspolisernas huvuden. Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov var bästa kompis med miljardären Telman Ismailov, kungen av Tjerkizon.

När jag i början av 90-talet var Moskvakorrespondent bodde vi på Bolsjaja Tjerkizovskaja-gatan, ett par kilometer från ett stadion där det varje helg ordnades “vernissage”. Här såldes konstverk under öppen himmel, snart också alla sorters prylar, och när Boris Jeltsin i januari 1992 skrev under förordningen om fri handel exploderade kommersen.

Ledningen på idrottsuniversitetet förstod vartåt det lutade, och hyrde ut marken kring stadion. Under några år utvecklades området till den största marknaden i hela före detta Sovjetunionen. Hit levererades billiga varor från Turkiet, från Kina och från hela före detta Sovjet.

Петровско-Разумовский рынокTill en början kom varorna i enorma vaxduksväskor som släpades av medelålders kvinnor. Deras män hängde desperat kvar på sina trygga och ofta prestigefyllda statliga jobb trots att lönen inte längre var värd någonting. Kvinnorna var tvungna att hitta på någonting för att få mat på bordet, och det gjorde de. De lämnade sina gamla jobb och blev “tjelnoki”, skottspolar. De for fram och tillbaka, de fyllde Tjerkizovskijmarknaden med varor. Deras kolleger från landsbygden fyllde i sin tur sina vaxduksväskor här, åkte tillbaka hem och sålde varorna med vinst.

Tjerkizovskijmarknaden växte och fick öknamnet Tjerkizon. Vaxduksväskorna byttes ut mot små lastbilar och containrar. Här samlades handlare från före detta sovjetrepubliker, legala och illegala invandrare från halva världen, men mest från Kina och Vietnam. Här kunde man köpa allt, och oftast billigt. De äkta kinesiska restaurangerna och butikerna blev ett vanligt utflyktsmål för Moskvas sinologer och bohemer.

Här gällde djungelns lag, och det fanns gränder i Tjerkizon som man gjorde klokt i att undvika även mitt på dagen. År efter år hördes det röster om att marknaden borde stängas, eller att Ryska Federationens lagar i alla fall borde tillämpas lite mer konsekvent även i Republiken Tjerkizon. Det tyckte inte Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov, han ville inte slakta gåsen som värper gyllene ägg.

Enligt senaste beslutet skulle Tjerkizon rivas nästa år för att ge plats åt lyxbostäder, men det såg ut som avgörandet skulle skjutas upp igen. Krisen gör att marknaden för lyxbostäder inte är den bästa. Det kunde ha gått vägen igen – om gåsen hade gömt sina gyllene ägg lite bättre, eller investerat dem i den krackelerande ryska ekonomin.

Då tog kungen av Tjerkizon sina miljarder och byggde ett enormt, femstjärnigt lyxhotell i Antalya i Turkiet. Richard Gere, Sharon Stone, Tom Jones och Paris Hilton deltog i invigningen den 23 maj, tillsammans med ryska megastjärnor. Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov klippte det röda bandet.

Mardan PalaceEn vecka senare kom Vladimir Putin plötsligt med ett hårt uttalande om att kampen mot smuggling måste trappas upp. “Varför har ingen satts i fängelse”, dundrade han, och så nämnde han “en viss marknad i Moskva” där det säljs smuggelgods. Den ryska statsstelevisionen gjorde snabbt inte bara en, utan två avslöjande dokumentärer om smuggelgods i Tjerkizon.

Snart därefter upptäckte också de ryska rättsvårdande myndigheterna överraskande att det säljs smuggelgods på Tjerkizovskijmarknaden och att de sanitära förhållandena där inte är acceptabla. Den 7 juli bestämde en domstol i Moskva att Tjerkizovskijmarknaden ska hållas stängd i tre månader. Det återstår att se om marknaden överhuvudtaget öppnas igen.

Det är uppenbart att det under minst ett årtionde förekommit både smuggelgods och kriminalitet i stor skala i Tjerkizon. Lika uppenbart är det att detta tolererats så länge verksamheten varit lukrativ för viktiga elitgrupper. Att helt enkelt se till att lagar och paragrafer följdes var därför aldrig ett alternativ – det hade ingen kunnat tjäna pengar på.

Stängningen av marknaden är ett led i en pågående maktkamp mellan dessa grupper. De som hamnar i kläm är återigen småföretagare och konsumenter. Tjerkizon fungerade som en grossistmarknad för mindre ryska tillverkningsföretag. Hundratals bussar med småhandlare från hela Ryssland anlände varje natt till Tjerkizon för att fylla lastutrymmena med handelsvaror till butiker ute på landet.

De lokala marknaderna ute i Ryssland har redan börjat tömmas på varor. Priserna går upp. Tiotusentals handlare och småföretagare förlorar jobbet, andra måste betala saftiga mutor för att hitta nya ställen att sälja sina varor på. Där får de komma överens med polisen, brandmyndigheterna, skattemyndigheten, livsmedelsinspektionen och alla andra om vad det kostar att dessa inte hittar något att anmärka på. Kampen mot smuggling och korruption går vidare.

PS: Bilderna är från två andra, mindre marknader i Moskva, jag har inga egna från Tjerkizovskijmarknaden. Men det finns några bilder i det här fina reportaget i tidskriften Bolsjoj Gorod.

PPS: Hittade till slut en svensk nyhetsartikel på temat. Den var svår att hitta eftersom marknadens namn är konsekvent felstavad. I artikeln påstås att staden Moskva skulle ha öppnat ett soppkök för arbetslösa torghandlare. Inget kunde vara felaktigare. Soppköket öppnades av en invandrarorganisation, och stängdes strax därefter av polisen. Och den 15 juli kom också TT med en kort text.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Världens basar stängs i Moskva”

Har detta något med den riksomfattande stängningen av kasinon att göra, tro?

Jag har svårt att se något direkt samband. Det är helt andra grupper som berörs. Men visst, man kan kalla det “Vladimir Putins sommarkampanj för ordning och reda”. Resultatet blir väl också detsamma: verksamheten fortsätter någon annanstans och någon annan får mutpengarna.

Förresten, redan i januari förbjöd (!) Vladimir Putin utlänningar att arbeta med torgförsäljning. Till en början lamslogs torghandeln, men åtminstone på Tjerkizovskijtorget genomfördes förbudet aldrig. Långt mer än hälften av handlarna var ju ickeryssar ända tills torget stängdes.

Wow, så intressant!

Hoppas de öppnar den igen. Sånt där gör en stad mycket mer intressant än lyxiga condo-complex och supermoderna köpcentra.

Verkar som ett glasklart fall av dubbelmoral.

Särskilt uppenbart med länken mellan kommentarer från en politiker, snabbt följda av en “avslöjande” dokumentär som chockerar folk… Hur många gånger ser vi inte detta!

Stängt för kommentering.